Supodin 1. kausi
Suojelupoliisin podcastin Supodin ensimmäisellä kaudella Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilsson ja analyysipäällikkö Pekka Hiltunen haastattelevat Supon työntekijöitä ja vastaavat kuulijoiden kysymyksiin. Jaksot julkaistiin vuodenvaihteessa 2020–2021.
Intro: ”Follow that car”
Millaista on työskennellä Supossa? Kuka meitä vakoilee ja miten? Miten terrori-isku tehdään ja miten se torjutaan? Valvottaako työ Antti Pelttaria öisin?
Tässä podcastissa keskustellaan tiedustelusta, Suojelupoliisin toiminnasta sekä kansallisen turvallisuuden kysymyksistä Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilssonin ja analyysipäällikkö Pekka Hiltusen johdolla. Jaksot julkaistaan kahden viikon välein. Tervetuloa Supodiin – tarinoita, joita et muualta kuule.
1. jakso: ”Miltä tuntuu olla jukkapalmu?” – Supolaiset työssään
Millaisia ihmisiä työskentelee Suojelupoliisissa? Kuka on kiinnostunut Suojelupoliisin työntekijöistä? Entä löytyykö etsivältä trenssitakki?
Iso osa Suojelupoliisin työstä ei näy ulospäin, ja työntekijöiltä vaaditaan erityistä varovaisuutta. Tässä jaksossa kuulet, mitä tekee ylietsivä ja miltä tuntuu, kun ei voi kertoa työtehtävistään kenellekään. Supon työntekijät Jaakko ja Päivi (nimet muutettu) sekä päällikkö Antti Pelttari kertovat työstään Supossa. Haastattelijoina Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen. Lähetä kysymyksiä tai palautetta osoitteeseen [email protected].
2. jakso: ”Miten terrori-isku estetään?” – Terrorismi
Onko olemassa tyypillistä terrori-iskua? Kuka iskuja tekee? Oliko Turun isku tutkijoille yllätys? Terroristiset teot tähtäävät tietyn aatemaailman tavoitteiden edistämiseen väkivallan avulla. Iskujen tekijät tulevat kirjavista taustoista. Tässä jaksossa puhutaan siitä, kuinka ihminen radikalisoituu, mikä väkivallassa motivoi ja kuinka iskuja voidaan estää. Suojelupoliisin analyytikoiden tiedonhankinta on tärkeää terrorismin ehkäisemisessä. Supodin vieraana on kaksi Suojelupoliisin tutkijaa, Ressu ja Kaustinen (nimet muutettu), jotka tutkivat terrorismia ja ääriliikkeitä. Haastattelijoina Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen.
3. jakso: ”Onko sun elämä sellaista kuin Bondilla?” – Vakoilu
Vakoilu kuvataan usein elokuvissa trenssitakkisina miehinä, salaisina asiakirjoina ja vähältä piti -tilanteina. Onko vakoilu oikeasti sellaista kuin viihdeteollisuus antaa ymmärtää? Kuka meitä vakoilee ja miten? Huipputeknologian ja sijaintinsa takia Suomi kiinnostaa vieraita valtioita. Vakoilun kohteeksi voi joutua kuka tahansa, jolla on tietoa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, huoltovarmuudesta tai tärkeästä teknologiasta. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen ja erikoistutkija Hannu (nimi muutettu) keskustelevat vakoilusta ja luvattomasta tiedonhankinnasta.
4. jakso: ”Turhauttaako se, että tietää muttei voi kertoa?” – Supo julkisuudessa
Mitä kaikkea Suojelupoliisi voi kertoa? Mikä paljastusjuttu toimittajalta jäi kirjoittamatta? Mikä on Jelisevin kasakkakylä? Suojelupoliisin suhde julkiseen keskusteluun on muuttunut. Nykyään Supo kommentoi aiempaa aktiivisemmin kansalliseen turvallisuuteen liittyviä asioita ja keskustelee kansalaisten kanssa sosiaalisessa mediassa. Tässä jaksossa opit, miksi kaikkea ei kuitenkaan koskaan voida kertoa. Supodin vieraana on Suojelupoliisin nykyinen esikuntapäällikkö ja entinen toimittaja Jyri Rantala, joka avaa Supon merkitystä yhteiskunnallisena keskustelijana.
5. jakso: ”Supolla on tärkeä rooli päätöksenteon tukena” – Vieraana sisäministeri Ohisalo
Millainen on turvallinen yhteiskunta? Millaista on saada Supon salaisia raportteja? Mikä sisäministeriä valvottaa öisin? Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen keskustelevat sisäministeri Maria Ohisalon kanssa Suomen turvallisuuskysymyksistä ja Suojelupoliisin roolista.
6. jakso: Somesta saa meistä selville yllättävän paljon – Millaista on avointen lähteiden tiedonhankinta?
Jätämme jatkuvasti jälkiä itsestämme internetiin. Pieniä, arkisia tietoja yhdistelemällä voi saada selville yllättävän paljon tietoa, jota voidaan käyttää myös laittomiin tarkoituksiin. Avointen lähteiden tiedonhankinta on laillista tiedonhankintaa julkisista lähteistä, kuten sosiaalisesta mediasta tai tiedotusvälineistä. Supodin vieraana on Supon erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki, joka on avointen lähteiden tiedustelun asiantuntija.
7. jakso: ”Käyttääkö Supo valheenpaljastuskoneita?” – Turvallisuusselvitykset
Voiko nuoruuden törttöilyllä olla vaikutusta siihen, millaisia töitä saa tulevaisuudessa? Mitä Supo selvittää turvallisuusselvityksessä? Turvallisuusselvityksessä arvioidaan henkilön luotettavuutta, taloudellista tilannetta ja sidonnaisuuksia toisiin valtioihin. Turvallisuusselvitys tehdään ihmisille, jotka käsittelevät työssään arkaluontoista tietoa tai joilla on pääsy kansallisen turvallisuuden kannalta merkityksellisiin paikkoihin. Vieraana on Suojelupoliisin turvallisuusselvitysyksikön päällikkö Ilkka Hanski.
8. jakso: ”Kuinka vainoharhaisia supolaiset ovat?” – Erikoisjaksossa vastataan kuuntelijoiden kysymyksiin
Onko tiedustelumaailmassa ystäviä? Miten Supoon pääsee töihin? Ja voivatko supolaiset deittailla rauhallisin mielin? Muun muassa näihin kysymyksiin Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen vastaavat Supodin erikoisjaksossa. Kuuntelijat ovat voineet lähettää kysymyksiä koko tuotantokauden ajan. Jakson lopussa paljastetaan myös tietoa Supodin tulevaisuudesta.