Yritysturvallisuusselvitys luotaa yrityksen luotettavuutta ja tietoturvaa

Yritysturvallisuusselvityksessä arvioidaan yrityksen vastuuhenkilöiden luotettavuutta, yrityksen tietoturvallisuuden tasoa ja sen kykyä hoitaa sitoumuksensa.

Kuvituskuvassa kadunkulma Helsingissä.

Suojelupoliisi voi tehdä yritysturvallisuusselvityksen suomalaisesta yrityksestä, joka toimii viranomaisen sopimuskumppanina ja tarvitsee oikeuden käsitellä turvallisuusluokiteltuja kansallisia tai kansainvälisiä viranomaistietoja. Jos yrityksen on tarkoitus hoitaa puolustusvoimien antamaa tehtävää tai yritys liittyy puolustusvoimien hankintoihin, yritysturvallisuusselvityksen laatii pääesikunta.

Suomalainen tai ulkomainen viranomainen voi hakea Suojelupoliisilta yritysturvallisuusselvityksen tekoa. Tietyissä kansainvälisissä tapauksissa yritys voi myös itse hakea yritysturvallisuusselvitystä. 

Selvityksen päätteeksi Suojelupoliisi myöntää yritysturvallisuusselvitystodistuksen, joka on voimassa enintään viisi vuotta. Tämän jälkeen yrityksen turvallisuusjärjestelyt on kartoitettava uudelleen.

Kansainvälisissä hankkeissa yritysturvallisuusselvitystodistuksen myöntää kansallinen turvallisuusviranomainen (NSA)

Kun suomalaiset yritykset osallistuvat kansainvälisiin hankkeisiin tai tarjouskilpailuihin, ne saattavat käsitellä kansainvälistä turvallisuusluokiteltua viranomaistietoa. Yritykseltä voidaan tällaisessa tilanteessa edellyttää todistusta siitä, että se pystyy käsittelemään kansainvälistä turvallisuusluokiteltua tietoa asianmukaisesti.

Ulkoministeriöön sijoitettu kansallinen turvallisuusviranomainen (National Security Authority, NSA) myöntää tällaisessa tilanteessa yritykselle yritysturvallisuusselvitystodistuksen (Facility Security Clearance, FSC), kun Suojelupoliisi (Designated Security Authority, DSA) on tehnyt yrityksestä yritysturvallisuusselvityksen. 

Yritysturvallisuusselvitys on maksullinen

Yritysturvallisuusselvitys maksaa sen laajuudesta riippuen 5 000 tai 10 000 euroa. Jos yritysturvallisuusselvitykseen sisältyy tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelyjen arviointi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom laskuttaa siitä työhön käytetyn ajan perusteella. Hinnasta voi pyytää etukäteen arvion Traficomilta. 

Lue lisää yritysturvallisuudesta