Supodin 2. kausi
Supodin toisella kaudella keskustellaan tiedustelusta, Suojelupoliisin toiminnasta sekä kansallisen turvallisuuden kysymyksistä Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilssonin ja esikuntapäällikkö Jyri Rantalan johdolla. Jaksot julkaistiin vuodenvaihteessa 2021–2022.
Erikoisjakso: Vuosikirja 2021
Supodin erikoisjaksossa keskustellaan Saana Nilssonin johdolla Supon vuosikirjan teemoista, erityisesti pakolaisvakoilusta ja terrorismista. Supon tutkijalta Hannulta kysytään, mitä pakolaisvakoilu tarkoittaa ja miksi se pitäisi kriminalisoida. Terrorismista Saanan kanssa keskustelevat tutkijat Anna ja Eero. Mikä on terrorismin kokonaiskuva Suomessa ja miltä näyttää äärioikeiston uhka Suomessa?
1. jakso: ”Mitä meidän kaikkien pitäisi ääriajattelusta ymmärtää?” – Kankaanpään terrorismiepäily
Mikä tekee Kankaanpään tapauksesta terrorismia? Miten Supon ja poliisin roolit jakautuvat terrorismitutkinnassa? Kuinka yleistä ääriliikehdintä on Suomessa?
Supodin toinen kausi alkaa ajankohtaisella katsauksella julkisuudessa olleeseen Kankaanpään terrorismiepäilyyn. Saana Nilssonin uutena juontoparina toisella kaudella toimii Supon esikuntapäällikkö Jyri Rantala. Vieraana jaksossa on Supon erikoistutkija Eero, jonka kanssa Saana ja Jyri paneutuvat Kankaanpään tapaukseen ja suomalaiseen ääriliikehdintään.
2. jakso: ”Onko julkisuus ystävä vai vihollinen?” – al-Hol
Kuinka päätökset al-Holin lasten ja naisten palautuksista on tehty? Millä tavoin Supon turvallisuusarviot vaikuttivat ulkoministeriön päätöksenteossa? Onko Jussi Tanner Suomen James Bond?
Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner keskustelee Saanan ja Jyrin kanssa al-Holin leirin naisten ja lasten palautuksiin liittyvistä kysymyksistä. Saamme kuulla, kuinka vuonna 2019 alkanut operaatio sujui Jussi Tannerin näkökulmasta ja millainen Supon rooli oli al-Holin tapauksessa.
3. jakso: ”Kyber – uhka vai mahdollisuus?”
Mitä kyberillä tarkoitetaan? Voiko tavallinen kansalainen ymmärtää kyberuhkia? Millaista valtiollista kybervakoilua Suomeen saattaa kohdistua?
Supon asiantuntija ”Sinipiika” kertoo Supodin kuuntelijoille, millaisia uhkia suomalaiseen kyberympäristöön kohdistuu ja kuinka Suomi suojautuu kyberuhilta. Saana ja Jyri selvittävät, mitä kyberympäristössä tapahtuu ja kuinka viranomaisten yhteistyö toimii. Jaksossa pohditaan myös, millainen vastuu yrityksillä on kyberuhkien torjunnassa.
4. jakso: ”Onko sua koskaan lähestytty Venäjän tiedustelun toimesta?”
Saako Venäjästä puhua? Millainen yhteiskunta Venäjä on?
Jaksossa Saana ja Jyri keskustelevat Supon Venäjä-asiantuntijan ”Timon” kanssa siitä, millainen merkitys Venäjällä on Suomelle. Saana ja Jyri selvittävät, kuinka Venäjän tiedustelun Suomelle aiheuttamiin uhkiin tulisi suhtautua. Saamme kuulla myös, kuinka venäläinen tiedustelu toimii ja millainen hiuskuontalo Putinin seuraajalla saattaa olla.
5. jakso: ”Voiko somea syyttää kaikesta?” - Yhteiskunnan vastakkainasettelut
Onko polarisaatio vain trenditermi? Pitääkö salaliittoteorioista olla huolissaan?
Saanan ja Jyrin vieraiksi saapuvat Supon analyytikot "Minni" ja "Ressu" keskustelemaan yhteiskunnallisesta vastakkainasettelusta, vieraiden valtioiden laaja-alaisesta vaikuttamisesta ja salaliittoteorioista. Jaksossa pohditaan myös, muodostuuko vastakkainasettelua Suomessa aiempaa helpommin.
6. jakso: ”Millaisilla kiikareilla Supo katsoo tulevaisuuteen?” – Ennakointi
Mihin tiedustelupalvelu tarvitsee ennakointia? Kuinka ennakointi eroaa ennustamisesta? Millainen on luotettavan tiedon merkitys tulevaisuudessa?
Supon erikoistutkija VP keskustelee Saanan ja Jyrin kanssa siitä, millaiselta maailma näyttää vuonna 2035. Kolmikko pohtii, kuinka Supon turvallisuus- ja tiedustelupalveluna tulisi valmistautua muuttuvaan maailmaan. Jaksossa keskustellaan toimintaympäristön muutoksen lisäksi myös suurvaltojen keskinäisestä kilpailusta ja vakoilun tulevaisuudesta.