Suojelupoliisin tehtävä on suojata kansallista turvallisuutta

Suojelupoliisi on turvallisuus- ja tiedustelupalvelu, joka torjuu Suomeen kohdistuvat kansallisen turvallisuuden uhat ja tuottaa ainutlaatuista tietoa uhkien ennalta estämiseksi.

Kuvituskuva - kaksi ihmistä menossa ovesta sisälle harmaassa betoniportaikossa.

Jos et näe tässä viittomakielistä esittelyvideotamme, ole hyvä ja hyväksy sivun alalaidassa olevasta painikkeesta Vaihda evästeasetuksia - Hyväksyn kaikki evästeet.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen turvallisuus- ja tiedustelupalvelu, joka toimii Suomessa ja ulkomailla. 

Suojelupoliisi

  • hankkii, analysoi ja raportoi tiedustelutietoa päätöksenteon tueksi
  • torjuu terrorismia
  • estää vakoilua
  • seuraa ja arvioi kotimaisten ääriliikkeiden muodostamaa uhkaa
  • tekee turvallisuusselvityksiä kansallisen turvallisuuden tai erittäin tärkeän yksityisen edun kannalta merkittäviin tehtäviin valittavista ihmisistä

Tehtävänä on havaita, estää ja paljastaa sellaisia toimia, hankkeita ja rikoksia, jotka voivat uhata valtio- tai yhteiskuntajärjestystä tai Suomen sisäistä tai ulkoista turvallisuutta.

Kansainvälinen yhteistyö on kiinteä osa Suojelupoliisin toimintaa 

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää kaikille tiedustelupalveluille, myös Suojelupoliisille. Suojelupoliisi hankkii osan tarvitsemistaan tiedoista kansainvälisen yhteistyön avulla. Tietoa vaihdetaan eri maiden turvallisuusviranomaisten kanssa kahden- ja monenvälisesti.

Suojelupoliisin tärkeimpiä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat pohjoismaiset ja muut eurooppalaiset turvallisuus- ja tiedustelupalvelut. Lisäksi Suojelupoliisilla on yhteyksiä myös Euroopan ulkopuolisiin palveluihin.

Suojelupoliisi osallistuu myös perinteiseen kansainväliseen poliisiyhteistyöhön omalla toimialueellaan, mutta yhteistyössä korostuu rikostutkinnan sijaan tiedustelu.