Terrorismin torjunnan kohdehenkilö voi olla iskijä tai terroristijärjestön kannattaja

Suojelupoliisi päivittää terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden listaa jatkuvasti. Kohdehenkilöitä on hyvin monenlaisia. 

Kuvituskuva - ihmiset istuvat puiston penkillä varjokuvina.

Suojelupoliisi ylläpitää listaa terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä. Kohdehenkilöitä oli noin 350 maaliskuussa 2024 julkaistun uhka-arvion mukaan. Kohdehenkilöiden määrä ei kerro suoraan terrorismin uhkatasosta, vaan siihen vaikuttaa moni tekijä. 

Kohdehenkilöiden lista ei ole pysyvä vaan siihen kohdistuu jatkuvasti toimenpiteitä ja henkilöiden arviointia. Kohdehenkilöiden arvioidaan aiheuttavan terroristisen uhkan Suomen turvallisuudelle ideologiasta riippumatta. 

Kohdehenkilöitä on hyvin erilaisia. He saattavat olla esimerkiksi yksittäisiä radikalisoituneita ihmisiä, jotka haluavat toteuttaa iskun tai sellaiseen yllyttäjiä, propagandan levittäjiä, vierastaistelijoita tai rahoittajia. 

Kohdehenkilölista on terrorismin torjunnan tärkeä työkalu, joka ohjaa tiedonhankintaa ja uhkan torjuntaa eri keinoin. Suojelupoliisi tekee yhteistyötä terrorismin torjunnan kohdehenkilöihin liittyen Keskusrikospoliisin, poliisilaitosten sekä muiden viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.