Huomioi turvallisuus matkustaessasi

Matkustusturvallisuuteen liittyviä asioita on hyvä suunnitella jo etukäteen. Suojelupoliisi on laatinut avuksesi matkustusturvallisuuden ohjeet.

Kuvituskuva, sinisävyisiin ikkunoihin heijastuu ohikulkevia matkustajia.

Jos työskentelet esimerkiksi politiikassa, virkamiehenä, tutkijana tai elinkeinoelämässä, saatat olla tehtäviesi vuoksi kiinnostava tiedustelun kohde matkustaessasi. 

Mielenkiinto voi kohdistua mukanasi oleviin asiakirjoihin, laitteisiin ja käymiisi keskusteluihin – puhelimessa tai kasvotusten. Voit auttaa suojaamaan oman organisaatiosi arvokasta tietoa ja kansallista turvallisuutta olemalla huolellinen. Suojelupoliisi on laatinut avuksesi matkustusturvallisuuden ohjeet. 

Suunnittele tietoturvaa jo ennen matkaa 

Ota matkalle mukaan vain sellaisia tietoja ja laitteita, joita välttämättä tarvitset. Vältä erityisesti erilaisten älylaitteiden, kuten tietokoneen, tabletin, matkapuhelimen tai älykellon, mukaan ottamista. Suosittelemme erillisten matkalaitteiden käyttöä. 

Päivitä laitteet ja sovellukset aina uusimpiin versioihin jo ennen matkaa. Aktivoi laitteisiin pääsykoodi ja säädä sen viive mahdollisimman lyhyeksi.

Huomioi, että tietyissä maissa rajaviranomaisilla on oikeus tarkistaa tietokoneiden ja muiden päätelaitteiden sisältö. Laitteet on silloin annettava viranomaisille. Kohdemaassa olet paikallisten viranomaisten toimivallan piirissä. 

Pidä tietoturvasta hyvää huolta matkalla

Älä jätä mukanasi olevia laitteita valvomatta. Kuljeta kaikki mukanasi olevat älylaitteet käsimatkatavaroina. Laitteita ei pitäisi jättää valvomatta edes hotellihuoneen tallelokeroon. Jos se ei onnistu, säilytä ne sinetöitävässä turvapussissa. 

Tietokoneissa, tableteissa ja matkapuhelimissa on hyvä pitää näkösuojakalvoa, joka estää näytön lukemisen esimerkiksi viereisiltä penkeiltä. Varmista myös, ettei suoraan takanasi istuva henkilö näe laitteesi ruutua.

Käytä tietoliikenteeseen ensisijaisesti omaa mobiilidatayhteyttä ja aina organisaatiosi hyväksymää luotettavaa VPN-palvelua. Harkitse erityisen tarkkaan laitteiden liittämistä julkisiin langattomiin wifi-verkkoihin esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos matkalla mukana oleva laite on liitetty sähköpostiisi. 

Säädä matkapuhelimesi ja muiden mobiililaitteiden asetuksia suojataksesi yksityisyyttäsi. Kun et käytä bluetoothia, ääniohjausta tai puheentunnistusta, wlan- tai wifi-yhteyttä, paikannuspalveluita, yhteyden jakamista tai yhteyspistettä, kytke ne pois päältä. 

Harkitse, mitä päivität sosiaaliseen mediaan

Harkitse, onko työmatkalta tarpeen jakaa tietoja tai kuvia sosiaalisessa mediassa. Kerran internetissä julkaistua tietoa tai kuvaa ei saa enää yksityiseksi.

Jos päätät jakaa tietoja tai kuvia, kerro mieluummin, mitä olet tehnyt kuin mitä aiot tehdä. Älä jaa tarkkoja paikkatietoja. Kysy muilta lupa heitä koskevien tietojen tai kuvien jakamiseen. 

Kiinnitä erityistä huomiota salasanojen ja käyttäjätunnusten hallintaan. Älä käytä samoja tunnuksia eri palveluihin. Käytä kriittisimmissä palveluissa kaksiosaista tunnistautumista.  

Ihmiset eivät aina ole pelkästään vilpittömästi kiinnostuneita sinusta

Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita esimerkiksi Suomen politiikan eri osa-alueista sekä suomalaisesta teknologiasta ja sen kehityksestä. 

Jos tuntematon henkilö lähestyy sinua ja haluaa keskustella työstäsi, ota huomioon, että taustalla voi olla muukin kuin vilpitön halu ystävystyä. Harkitse, mitä kerrot tuntemattomalle. Jos työkontaktisi hakeutuu kanssasi luottamuksellisiin keskusteluihin ja kyselee paljon, taustalla voi olla myös halu kerätä tiettyjä tietoja sinusta tai organisaatiostasi.

Pidä mielessä, että puheitasi voidaan nauhoittaa tai toimintaasi kuvata siten, että materiaaleja voidaan käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

Myös lahjoilla voidaan pyrkiä vaikuttamaan sinuun. Jos saat lahjaksi elektronisia välineitä, älä käytä niitä. On mahdollista, että laitteissa on esimerkiksi haittaohjelma

Lisätietoa matkustusturvallisuudesta

 

Jos video ei näy, ole hyvä ja vaihda evästeasetukset alta "Hyväksyn kaikki evästeet".