Saavutettavuusseloste

Tässä selosteessa kerrotaan mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Verkkosivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Lain mukaan julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia eli kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää verkkopalveluja.

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Palvelun saavutettavuus 

Supo.fi-verkkopalvelu täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1) eikä sivustolla ole kriittisiä saavutettavuuspuutteita. Tarkastelemme palvelun saavutettavuutta jatkuvasti muun muassa apuohjelmien avulla. 

Jos tarvitsemasi aineisto ei ole saavutettava, ota meihin yhteyttä sähköpostitse [email protected]. Toimitamme tarvitsemasi aineiston saavutettavassa muodossa.

Supo.fi-verkkosivusto on julkaistu uudistettuna 27.10.2020. Saavutettavuus huomioidaan kaikkien uusien ominaisuuksien kehitystyössä. 

Sivuston sisällöt tai toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

Olemme arvioineet verkkosivuston saavutettavuutta itse. Verkkosivusto ei vielä kaikilta osin täytä saavutettavuusvaatimuksia. 

Sivujen otsikoissa on kooditasolla virheitä

Sivujen html-koodissa saattaa olla ylimääräisiä otsikkotasoja, joissa ei ole tekstiä. Nämä tasot näkyvät ruudunlukijoille tyhjinä otsikoina. Kolumnit-sivulla kolumniotsikoita (title) on käytetty vain niiden visuaalisten efektien (suurempi teksti) takia, ja siksi kriteeri 1.3.1 ei täyty. (WCAG 1.3.1)

PDF-tiedostojen saavutettavuuspuutteet

Sivustolla on joitakin pdf-tiedostoja, jotka eivät ole saavutettavia.

  • Tiedostoista saattaa puuttua käytetty kieli, sivun otsikko ja nimi sekä sivun alueen määrittely (page regions). (WCAG 2.4.1)
  • Tiedostoissa voi olla visuaalisia elementtejä ja kaavioita, joista puuttuvat tekstivastineet. (WCAG 1.1.1)
  • Tiedostoissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia muotoilupuutteita, esim. tyhjiä rivinvaihtoja ja otsikkotasoin merkitsemättömiä otsikoita. (WCAG 1.3.1)
  • Tiedostojen taulukkorakenteissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia puutteita, esim. tekstin asetteluun käytetyt taulukkorakenteet, puuttuvat ohjelmalliset sarakeotsikot ja samankaltaisten tietojen jakaminen useampaan eri taulukkoon. (WCAG 1.3.1)
  • Tiedostojen metatiedoissa voi olla puutteita, esimerkiksi puuttuvia otsikoita (title) tai virheellisiä kielimäärityksiä ja tekijätietoja.

Linkkien nimeämisessä kooditasolla on virheitä

Sivuston joillain sivuilla saattaa olla sellaisia painikelinkkejä, jotka on piilotettu visuaalisesti. Niitä ei myöskään ole nimetty. Mukana on myös painikelinkkejä, jotka osoittavat vierekkäisiin linkkeihin. (WCAG 2.4.4)

Sisällön kontrastiongelmat

Tekstin ja taustavärin kontrasti ei ole kaikissa tapauksissa riittävän suuri. Ongelmia esiintyy muutamissa painikkeissa. (WCAG 1.4.3)

Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tässä selosteessa, ilmoita niistä meille. Otamme mielellämme vastaan myös muita huomioita ja parannusehdotuksia sivuston saavutettavuuteen liittyen.

Voit ottaa yhteyttä sivuiltamme löytyvällä lomakkeella. Liitä viestiisi mukaan sen sivun verkko-osoite, jossa havaitsit puutteita ja kuvaa puutteet mahdollisimman tarkasti.

•    Lomake saavutettavuuspalautteen antamiseksi 

Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen Suojelupoliisilta saamaasi vastaukseen, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

•    Etelä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivujen saavutettavuussivut


Tämä seloste on laadittu 20.7.2021.