Mikä vaikuttaa turvallisuusselvitykseen?

Turvallisuusselvityksessä arvioidaan aina ihmisen tilannetta yksilöllisesti. Olennaista on esimerkiksi se, millaista tehtävää varten selvitys tehdään.

Suojelupoliisi tarkastelee turvallisuusselvityksessä asioita, jotka voivat tehdä henkilöstä alttiin esimerkiksi vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden tai rikollistahojen vaikuttamiselle. Supon asiantuntijat arvioivat aina yksilöllisesti ihmisen tilannetta Suomen kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Selvitys on asiantuntija-arvio, ei automatisoitua rekistereiden tarkistamista. 

Turvallisuusselvityksen kannalta olennaisia ovat esimerkiksi nämä asiat: 

Oletko syyllistynyt rikoksiin tai oletko epäiltynä rikoksesta?

Harkinnassa huomioidaan, minkä ikäisenä rikos on tehty ja kuinka kauan siitä on aikaa. Harkinnassa huomioidaan myös tekojen toistuvuus, seuraamusten ankaruus sekä merkittävyys suhteessa tehtävään, jonka vuoksi turvallisuusselvitys tehdään. 

Onko sinulla merkittäviä taloudellisia vaikeuksia? 

Maksuhäiriömerkinnät ja mahdolliset ulosottoasiat käydään läpi tapauskohtaisesti. Lisäksi laajoissa turvallisuusselvityksissä taloudellista tilannetta arvioidaan laajemmin. Vakavat talousvaikeudet voivat altistaa vaikuttamisyrityksille. 

Onko sinulla merkittäviä ulkomaansidonnaisuuksia? 

Ulkomaansidonnaisuudet voivat liittyä esimerkiksi kansalaisuuteen, ulkomailla olevaan omaisuuteen tai läheisiin. Tarkoitus on löytää asiat, jotka voivat altistaa sinut painostukselle.

Onko sinulla yhteyksiä ääriliikkeisiin?

Ääriliikkeiden ekstremistinen toiminta voi olla esimerkiksi väkivaltaista mellakointia tai tuhotöitä. 

Onko sinulla vaikeuksia elämänhallinnan kanssa? 

Esimerkiksi päihde- tai peliriippuvuus voi vaikuttaa turvallisuusselvitykseen.