Supodi – tarinoita, joita et muualta kuule

Suojelupoliisin podcastissa Supodissa keskustellaan kansallisen turvallisuuden ajankohtaisista aiheista vieraiden kanssa.

Supodin kansikuva, jossa on haastattelija Saana Nilsson.

Erikoisjakso: Vuosikirja 2021

Supodin erikoisjaksossa keskustellaan Saana Nilssonin johdolla Supon vuosikirjan teemoista, erityisesti pakolaisvakoilusta ja terrorismista. Supon tutkijalta Hannulta kysytään, mitä pakolaisvakoilu tarkoittaa ja miksi se pitäisi kriminalisoida. Terrorismista Saanan kanssa keskustelevat tutkijat Anna ja Eero. Mikä on terrorismin kokonaiskuva Suomessa ja miltä näyttää äärioikeiston uhka Suomessa?


Kausi 2

Supodin toisella kaudella keskustellaan tiedustelusta, Suojelupoliisin toiminnasta sekä kansallisen turvallisuuden kysymyksistä Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilssonin ja esikuntapäällikkö Jyri Rantalan johdolla. Jaksot julkaistaan kahden viikon välein. 

1. jakso: ”Mitä meidän kaikkien pitäisi ääriajattelusta ymmärtää?”  – Kankaanpään terrorismiepäily

Mikä tekee Kankaanpään tapauksesta terrorismia? Miten Supon ja poliisin roolit jakautuvat terrorismitutkinnassa? Kuinka yleistä ääriliikehdintä on Suomessa? 

Supodin toinen kausi alkaa ajankohtaisella katsauksella julkisuudessa olleeseen Kankaanpään terrorismiepäilyyn. Saana Nilssonin uutena juontoparina toisella kaudella toimii Supon esikuntapäällikkö Jyri Rantala. Vieraana jaksossa on Supon erikoistutkija Eero, jonka kanssa Saana ja Jyri paneutuvat Kankaanpään tapaukseen ja suomalaiseen ääriliikehdintään.

2. jakso: ”Onko julkisuus ystävä vai vihollinen?” –  al-Hol 

Kuinka päätökset al-Holin lasten ja naisten palautuksista on tehty? Millä tavoin Supon turvallisuusarviot vaikuttivat ulkoministeriön päätöksenteossa? Onko Jussi Tanner Suomen James Bond?

Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner keskustelee Saanan ja Jyrin kanssa al-Holin leirin naisten ja lasten palautuksiin liittyvistä kysymyksistä. Saamme kuulla, kuinka vuonna 2019 alkanut operaatio sujui Jussi Tannerin näkökulmasta ja millainen Supon rooli oli al-Holin tapauksessa. 

3. jakso: ”Kyber – uhka vai mahdollisuus?”

Mitä kyberillä tarkoitetaan? Voiko tavallinen kansalainen ymmärtää kyberuhkia? Millaista valtiollista kybervakoilua Suomeen saattaa kohdistua?

Supon asiantuntija ”Sinipiika” kertoo Supodin kuuntelijoille, millaisia uhkia suomalaiseen kyberympäristöön kohdistuu ja kuinka Suomi suojautuu kyberuhilta. Saana ja Jyri selvittävät, mitä kyberympäristössä tapahtuu ja kuinka viranomaisten yhteistyö toimii. Jaksossa pohditaan myös, millainen vastuu yrityksillä on kyberuhkien torjunnassa.

4. jakso: ”Onko sua koskaan lähestytty Venäjän tiedustelun toimesta?”

Saako Venäjästä puhua? Millainen yhteiskunta Venäjä on?

Jaksossa Saana ja Jyri keskustelevat Supon Venäjä-asiantuntijan ”Timon” kanssa siitä, millainen merkitys Venäjällä on Suomelle. Saana ja Jyri selvittävät, kuinka Venäjän tiedustelun Suomelle aiheuttamiin uhkiin tulisi suhtautua. Saamme kuulla myös, kuinka venäläinen tiedustelu toimii ja millainen hiuskuontalo Putinin seuraajalla saattaa olla.

5. jakso: ”Voiko somea syyttää kaikesta?” - Yhteiskunnan vastakkainasettelut

Onko polarisaatio vain trenditermi? Pitääkö salaliittoteorioista olla huolissaan?

Saanan ja Jyrin vieraiksi saapuvat Supon analyytikot "Minni" ja "Ressu" keskustelemaan yhteiskunnallisesta vastakkainasettelusta, vieraiden valtioiden laaja-alaisesta vaikuttamisesta ja salaliittoteorioista. Jaksossa pohditaan myös, muodostuuko vastakkainasettelua Suomessa aiempaa helpommin.

6. jakso: ”Millaisilla kiikareilla Supo katsoo tulevaisuuteen?” – Ennakointi

Mihin tiedustelupalvelu tarvitsee ennakointia? Kuinka ennakointi eroaa ennustamisesta? Millainen on luotettavan tiedon merkitys tulevaisuudessa?

Supon erikoistutkija VP keskustelee Saanan ja Jyrin kanssa siitä, millaiselta maailma näyttää vuonna 2035. Kolmikko pohtii, kuinka Supon turvallisuus- ja tiedustelupalveluna tulisi valmistautua muuttuvaan maailmaan. Jaksossa keskustellaan toimintaympäristön muutoksen lisäksi myös suurvaltojen keskinäisestä kilpailusta ja vakoilun tulevaisuudesta.


Kausi 1

Suojelupoliisin podcastin Supodin ensimmäisellä kaudella Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilsson ja analyysipäällikkö Pekka Hiltunen haastattelevat Supon työntekijöitä ja vastaavat kuulijoiden kysymyksiin.

Intro: ”Follow that car” 

Millaista on työskennellä Supossa? Kuka meitä vakoilee ja miten? Miten terrori-isku tehdään ja miten se torjutaan? Valvottaako työ Antti Pelttaria öisin?

Tässä podcastissa keskustellaan tiedustelusta, Suojelupoliisin toiminnasta sekä kansallisen turvallisuuden kysymyksistä Suojelupoliisin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilssonin ja analyysipäällikkö Pekka Hiltusen johdolla. Jaksot julkaistaan kahden viikon välein. Tervetuloa Supodiin – tarinoita, joita et muualta kuule. 

1. jakso: ”Miltä tuntuu olla jukkapalmu?” – Supolaiset työssään 

Millaisia ihmisiä työskentelee Suojelupoliisissa? Kuka on kiinnostunut Suojelupoliisin työntekijöistä? Entä löytyykö etsivältä trenssitakki? 

Iso osa Suojelupoliisin työstä ei näy ulospäin, ja työntekijöiltä vaaditaan erityistä varovaisuutta. Tässä jaksossa kuulet, mitä tekee ylietsivä ja miltä tuntuu, kun ei voi kertoa työtehtävistään kenellekään. Supon työntekijät Jaakko ja Päivi (nimet muutettu) sekä päällikkö Antti Pelttari kertovat työstään Supossa. Haastattelijoina Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen. Lähetä kysymyksiä tai palautetta osoitteeseen [email protected].

2. jakso: ”Miten terrori-isku estetään?” – Terrorismi

Onko olemassa tyypillistä terrori-iskua? Kuka iskuja tekee? Oliko Turun isku tutkijoille yllätys? Terroristiset teot tähtäävät tietyn aatemaailman tavoitteiden edistämiseen väkivallan avulla. Iskujen tekijät tulevat kirjavista taustoista. Tässä jaksossa puhutaan siitä, kuinka ihminen radikalisoituu, mikä väkivallassa motivoi ja kuinka iskuja voidaan estää. Suojelupoliisin analyytikoiden tiedonhankinta on tärkeää terrorismin ehkäisemisessä. Supodin vieraana on kaksi Suojelupoliisin tutkijaa, Ressu ja Kaustinen (nimet muutettu), jotka tutkivat terrorismia ja ääriliikkeitä. Haastattelijoina Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen.

3. jakso: ”Onko sun elämä sellaista kuin Bondilla?” – Vakoilu

Vakoilu kuvataan usein elokuvissa trenssitakkisina miehinä, salaisina asiakirjoina ja vähältä piti -tilanteina. Onko vakoilu oikeasti sellaista kuin viihdeteollisuus antaa ymmärtää? Kuka meitä vakoilee ja miten? Huipputeknologian ja sijaintinsa takia Suomi kiinnostaa vieraita valtioita. Vakoilun kohteeksi voi joutua kuka tahansa, jolla on tietoa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, huoltovarmuudesta tai tärkeästä teknologiasta. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen ja erikoistutkija Hannu (nimi muutettu) keskustelevat vakoilusta ja luvattomasta tiedonhankinnasta.

4. jakso: ”Turhauttaako se, että tietää muttei voi kertoa?” – Supo julkisuudessa

Mitä kaikkea Suojelupoliisi voi kertoa? Mikä paljastusjuttu toimittajalta jäi kirjoittamatta? Mikä on Jelisevin kasakkakylä? Suojelupoliisin suhde julkiseen keskusteluun on muuttunut. Nykyään Supo kommentoi aiempaa aktiivisemmin kansalliseen turvallisuuteen liittyviä asioita ja keskustelee kansalaisten kanssa sosiaalisessa mediassa. Tässä jaksossa opit, miksi kaikkea ei kuitenkaan koskaan voida kertoa. Supodin vieraana on Suojelupoliisin nykyinen esikuntapäällikkö ja entinen toimittaja Jyri Rantala, joka avaa Supon merkitystä yhteiskunnallisena keskustelijana.

5. jakso: ”Supolla on tärkeä rooli päätöksenteon tukena” – Vieraana sisäministeri Ohisalo

Millainen on turvallinen yhteiskunta? Millaista on saada Supon salaisia raportteja? Mikä sisäministeriä valvottaa öisin? Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen keskustelevat sisäministeri Maria Ohisalon kanssa Suomen turvallisuuskysymyksistä ja Suojelupoliisin roolista.

6. jakso: Somesta saa meistä selville yllättävän paljon – Millaista on avointen lähteiden tiedonhankinta?

Jätämme jatkuvasti jälkiä itsestämme internetiin. Pieniä, arkisia tietoja yhdistelemällä voi saada selville yllättävän paljon tietoa, jota voidaan käyttää myös laittomiin tarkoituksiin. Avointen lähteiden tiedonhankinta on laillista tiedonhankintaa julkisista lähteistä, kuten sosiaalisesta mediasta tai tiedotusvälineistä. Supodin vieraana on Supon erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki, joka on avointen lähteiden tiedustelun asiantuntija.

7. jakso: ”Käyttääkö Supo valheenpaljastuskoneita?” – Turvallisuusselvitykset

Voiko nuoruuden törttöilyllä olla vaikutusta siihen, millaisia töitä saa tulevaisuudessa? Mitä Supo selvittää turvallisuusselvityksessä? Turvallisuusselvityksessä arvioidaan henkilön luotettavuutta, taloudellista tilannetta ja sidonnaisuuksia toisiin valtioihin. Turvallisuusselvitys tehdään ihmisille, jotka käsittelevät työssään arkaluontoista tietoa tai joilla on pääsy kansallisen turvallisuuden kannalta merkityksellisiin paikkoihin. Vieraana on Suojelupoliisin turvallisuusselvitysyksikön päällikkö Ilkka Hanski.

8. jakso: ”Kuinka vainoharhaisia supolaiset ovat?” – Erikoisjaksossa vastataan kuuntelijoiden kysymyksiin

Onko tiedustelumaailmassa ystäviä? Miten Supoon pääsee töihin? Ja voivatko supolaiset deittailla rauhallisin mielin? Muun muassa näihin kysymyksiin Saana Nilsson ja Pekka Hiltunen vastaavat Supodin erikoisjaksossa. Kuuntelijat ovat voineet lähettää kysymyksiä koko tuotantokauden ajan. Jakson lopussa paljastetaan myös tietoa Supodin tulevaisuudesta. 

Pääset kuuntelemaan Supodin jaksot yleisimmissä podcast-palveluissa, kuten Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts. Kysymyksiä ja palautetta voit laittaa osoitteeseen [email protected].

Pekkaa ja Saanaa voit seurata myös Twitterissä @PekkaHiltunenFI ja @NilssonSaana.