Matkalla
Huolehdi matkalla ollessasi siitä, etteivät tietosi tai laitteesi vaarannu. Pidä huolta myös omasta turvallisuudestasi ja muista, että saatat olla tehtäväsi vuoksi kiinnostava tiedustelun kohde.
Pidä työhön liittyvät asiakirjat hallussasi niin, etteivät ulkopuoliset pääse lukemaan niitä.
Kuljeta tietokone, matkapuhelin ja muut mobiililaitteet käsimatkatavaroina. Älä jätä laitteita valvomatta edes hotellihuoneen tallelokeroon, vaan kanna ne aina mukanasi. Hotellin henkilökunnalla ja viranomaisilla on pääsy tallelokeroon.
Jos joudut jättämään laitteet valvomatta, säilytä ne sinetöitävässä turvapussissa. Älä jätä kannettavaa tietokonetta tai puhelinta ilman valvontaa esimerkiksi kahvilan pöydälle tai autoon näkyvälle paikalle.
Tietokoneissa, tableteissa ja matkapuhelimissa on hyvä pitää näkösuojakalvoa, joka estää näytön lukemisen esimerkiksi viereisiltä penkeiltä. Varmista myös, ettei suoraan takanasi istuva henkilö näe laitteesi ruutua.
Tietoturva
Kun tarvitset verkkoyhteyttä, käytä ensisijaisesti omaa mobiilidatayhteyttä.
Käytä matkalla organisaatiosi hyväksymää luotettavaa VPN-palvelua. Erityisen tärkeää se on silloin, jos joudut käyttämään langattomia WiFi-yhteyksiä. Jos mahdollista, älä liitä laitteitasi julkisiin WiFi-verkkoihin esimerkiksi hotelleissa tai ravintoloissa.
Säädä matkapuhelimesi ja muiden mobiililaitteiden asetuksia suojataksesi yksityisyyttäsi.
Kun lataat uuden sovelluksen, tarkasta aina sen asetukset, jottet tahtomattasi ja tietämättäsi luovuta liikaa tietojasi. Vältä uusien, tuntemattomien sovellusten lataamista matkalla. Huomioi tietoturva myös silloin, kun käytät henkilökohtaisia laitteitasi.
Poista käytöstä ainakin seuraavat toiminnot aina silloin, kun et itse niitä käytä:
- ääniohjaus tai puheentunnistus
- Bluetooth
- yhteyden jakaminen tai yhteyspiste (Hotspot)
- WLAN- tai WiFi-yhteys
- paikannuspalvelut
Puhelimen kuuntelu
Tietoliikenneyhteyden omistajalla (esimerkiksi WLAN-tukiaseman ylläpitäjä) tai isäntävaltiolla voi olla pääsy kuuntelemaan liikennettä. Tämä koskee sekä tavallisia puheluita että kaikkea internet-liikennettä, kuten sovellusten kautta soitettuja puheluita. Käytä yhteytesi suojaamiseksi luotettavaa VPN-palvelua tai muuta salausta.
Sosiaalinen media
Yksityisyyden suojaamisessa kannattaa ottaa huomioon oma ja läheisten käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa. Kerran internetissä julkaistua tietoa tai kuvaa ei saa enää yksityiseksi.
Harkitse, onko työmatkalta tarpeen jakaa tietoja tai kuvia sosiaalisessa mediassa.
Jos päätät jakaa tietoja tai kuvia,
- kerro mieluummin, mitä olet tehnyt kuin mitä tulet tekemään.
- harkitse, onko tarkkoja paikkatietoja tarpeen jakaa.
- kysy muilta lupa heitä koskevien tietojen tai kuvien jakamiseen.
Yleiset tietoturvaohjeet pätevät matkallakin.
Palveluiden ja käyttäjätilien tai -profiilien turvallisuudessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota salasanojen ja käyttäjätunnusten hallintaan. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Myös saman käyttäjätunnuksen käyttämistä eri palveluissa kannattaa harkita kriittisesti.
Älä käytä samoilla tunnuksilla (esimerkiksi Facebook) kirjautumista eri palveluihin. Käytä kriittisimmissä palveluissa kaksiosaista tunnistautumista. Kiinnitä huomiota epätyypillisiin yhteydenottoihin sosiaalisessa mediassa sekä matkalla että sen jälkeen.
Ihmiset
Jos työskentelet esimerkiksi politiikassa, virkamiehenä tai elinkeinoelämässä, saatat olla tehtäväsi vuoksi kiinnostava tiedustelun kohde. Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita esimerkiksi Suomen politiikan eri osa-alueista sekä suomalaisesta teknologiasta ja sen kehityksestä.
Jos tuntematon henkilö lähestyy sinua ja haluaa keskustella työstäsi, ota huomioon, että taustalla voi olla muukin kuin vilpitön halu ystävystyä. Harkitse, mitä tuntemattomalle kannattaa kertoa. Jos työkontaktisi hakeutuu kanssasi luottamuksellisiin keskusteluihin ja kyselee paljon, taustalla voi olla halu kerätä tiettyjä tietoja sinusta tai organisaatiostasi.
Runsas alkoholin käyttö altistaa tapaturmille, sairastumisille sekä rikoksille. Se voi myös tehdä sinusta alttiimman erilaisille vaikutuspyrkimyksille.
Pidä mielessäsi, että puheitasi voidaan nauhoittaa tai toimintaasi kuvata niin, että materiaaleja voidaan käyttää myöhemmin sinua vastaan. Myös lahjoilla voidaan pyrkiä vaikuttamaan sinuun.
Jos saat lahjaksi elektronisia välineitä, älä käytä niitä. Tällaisia ovat esimerkiksi muistitikut, laturit, johdot tai vaikkapa USB-ladattavat taskulamput. On mahdollista, että laitteissa on esimerkiksi haittaohjelma, jota voidaan käyttää tiedonhankintaan sinusta ja organisaatiostasi. Jos joudut ottamaan lahjoja vastaan kohteliaisuussyistä, toimi organisaatiosi antamien ohjeiden mukaan.
Kadulla
Voit joutua matkallasi odottamattomiin tilanteisiin. Pohdi, mitä voit tehdä välttääksesi uhkaavia tilanteita jo etukäteen.
Vältä mahdollisuuksien mukaan paikkoja, joissa on paljon ihmisiä tai jotka tiedät etukäteen rauhattomiksi.
HENGENVAARALLISESSA TAI TERRORI-ISKUTILANTEESSA:
- Reagoi aktiivisesti, älä jää seuraamaan tilannetta.
- Jos pystyt, pakene.
- Jos et pääse pakenemaan, piiloudu ja suojaudu.
- Laita puhelin äänettömälle.
- Jos olet turvallisessa paikassa, hälytä apua.
- Älä palaa tarkistamaan tilannetta.
- Odota viranomaisen toimintaohjeita.