Tehdäänkö sinusta turvallisuusselvitys?

Turvallisuusselvitys tehdään, kun sinua ollaan nimittämässä Suomen turvallisuuden tai kansallisen edun kannalta merkitykselliseen tehtävään.

Infografiikka näin turvallisuusselvitys etenee.

Näin turvallisuusselvitys etenee

1. Sinut valitaan uuteen tehtävään

Turvallisuusselvitys tehdään, kun sinua ollaan nimittämässä Suomen turvallisuuden tai kansallisen edun kannalta merkitykselliseen tehtävään. Turvallisuusselvityksen hakijana on tavallisesti työnantaja tai alihankinnan tilaaja.

2. Annat suostumuksesi selvityksen tekemiseen

Turvallisuusselvitys tehdään vain, jos annat itse siihen luvan. Anna suostumuksesi Suojelupoliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Voit myös tehdä sen kirjallisesti paperilomakkeella, jos suostumuksen antaminen sähköisen asioinnin kautta ei ole mahdollista.

3. Täytät hakemuksen ja sen liitteet  

Turvallisuusselvityshakemus kannattaa täyttää huolellisesti, sillä puutteellinen hakemus hidastaa selvityksen tekemistä ja sitä kautta uuden työn aloittamista.

4. Suojelupoliisi tekee selvityksen

Suojelupoliisi selvittää taustasi laissa määriteltyjen tietolähteiden ja huolellisen kokonaisharkinnan perusteella. Selvitys perustuu turvallisuusselvityslakiin. Suojelupoliisin tavoite on, että 90 prosenttia turvallisuusselvityksistä valmistuu kahdessa kuukaudessa.

4b. Sinut haastatellaan 

Tarvittaessa selvitykseen voi kuulua myös henkilökohtainen haastattelu. 

5. Selvitys valmistuu 

Suojelupoliisi ilmoittaa selvityksen tuloksen työnantajalle. Suurimmassa osassa selvityksistä ei ole huomautettavaa. Työnantaja kertoo selvityksen tuloksen sinulle.  

5b. Jos selvityksessäsi on ilmoitettavaa työnantajalle 

Jos selvityksessä tulee esiin jotakin tehtävän kannalta merkittävää, Suojelupoliisi antaa työnantajalle kirjallisen ilmoituksen. Sinulla on oikeus nähdä ilmoitus ja saada siitä jäljennös. Jos työnantaja ei pysty näyttämään ilmoitusta sinulle, laita asiasta pyyntö osoitteeseen [email protected].

6. Työnantaja päättää rekrytoimisestasi 

Palkkaamispäätöksen tekee aina työnantaja, ei Suojelupoliisi. Turvallisuusselvitys on voimassa lähtökohtaisesti viisi vuotta, ellei sitä ole haettu määräajaksi. Jos syyllistyt tänä aikana esimerkiksi työtehtävän kannalta merkitykselliseen rikokseen, Suojelupoliisi ottaa sinuun yhteyttä.