Pakolaisvakoilulla pyritään hiljentämään ja kontrolloimaan
Itsevaltaiset valtiot voivat vakoilla Suomeen muuttaneita kansalaisiaan, joiden toimintaa ne pitävät uhkana itselleen.
Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan ulkomaisten viranomaisten pyrkimystä vakoilla ja kontrolloida Suomessa asuvia ihmisiä. Suojelupoliisin tietoon tulee vuosittain pakolaisvakoilutapauksia, joissa ulkomainen tiedustelupalvelu hankkii tietoa Suomessa asuvista maan nykyisistä tai entisistä kansalaisista.
Vakoilun kohteet kuuluvat yleensä aiemman kotimaansa poliittiseen oppositioon, etniseen tai uskonnolliseen yhteisöön tai muuhun ryhmittymään, jonka toimintaa vakoileva maa pitää itselleen uhkana.
Keinoina käytetään uhrin ja hänen läheistensä uhkailua, lahjontaa ja kiristystä
Itsevaltaiset valtiot voivat painostaa, lahjoa ja kiristää ulkomaille muuttaneita kansalaisiaan toimittamaan tietoja entisen kotimaan näkökulmasta uhkaavista toimijoista, kuten poliittisesta oppositiosta, etnisistä ryhmistä ja separatistiryhmistä. Suomen kansalaisuuden saaminen ei suojaa henkilöitä joutumasta pakolaisvakoilun uhreiksi.
Painostus voidaan kohdistaa henkilöön itseensä tai hänen entiseen kotimaahansa jääneisiin perheenjäseniinsä tai muuhun lähipiiriin. Pakolaisvakoilun kohde voidaan myös painostaa palaamaan entiseen kotimaahansa ja esimerkiksi vangita heti maahantulon jälkeen.
Vakoilun lisäksi kyse voi olla häirinnästä. Uhkailun ja häirinnän keinoin diasporaan kuuluva henkilö taivutellaan luopumaan entisen kotimaansa hallintoa vastustavasta poliittisesta, uskonnollisesta tai järjestötoiminnasta.
Pakolaisvakoilu uhkaa sekä Suomen suvereniteettia että uhrien turvallisuutta
Pakolaisvakoilu on ulkomaista tiedustelua, joka uhkaa sekä Suomen suvereniteettia että sen kohteeksi joutuvien ihmisten ja heidän läheistensä yksityisyyttä ja turvallisuutta. Suomen kansalaisuus ei suojaa henkilöitä joutumasta pakolaisvakoilun uhreiksi.
Suojelupoliisi kannattaa pakolaisvakoilun kriminalisoimista. Jos pakolaisvakoilu olisi yleisen syytteen alainen rikos, tekijöitä voitaisiin tuomita rangaistuksiin. Esimerkiksi Ruotsissa pakolaisvakoilu on kriminalisoitu.