Kansallisen turvallisuuden katsaus 2023

Kansallisen turvallisuuden katsauksessa tarkastellaan Suojelupoliisin toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä.

Tumma iltakuva Helsingistä.

Suomeen kohdistuu tiedustelua ja vaikuttamista

Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvaa tiedustelua tekevät erityisesti Venäjä ja Kiina.

Venäjän tiedustelua kiinnostavat ensisijaisesti länsimaiden turvallisuuspolitiikkaan, erityisesti Ukrainan tilanteeseen ja tukemiseen liittyvät kysymykset ja keinot pakotteiden kiertämiseen.

Kiinan tiedustelu kohdistuu muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon ja huipputeknologiaan.

Kansallisen turvallisuuden uhkat ovat jatkuvassa muutoksessa

Yhteiskunnan digitalisaation ja teknologisen kehityksen myötä myös kansallisen turvallisuuden uhat muuttuvat. 

Yhteiskunnan kriittiset palvelut ovat yhä enemmän riippuvaisia avaruuteen sijoitetusta infrastruktuurista. Kehittyvien teknologioiden kaksikäyttöisyys, vientivalvontakysymykset sekä kotimaisen tutkimuksen ja kehityksen suojaaminen ovat nousevia teemoja.

Terrorismin uhka on tasolla kohonnut

Terrorismin uhka on edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on Suomessa noin 350.

Todennäköisimmän isku-uhkan aiheuttavat äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Suurin osa terrorismiin kytkeytyvästä toiminnasta Suomessa on tukitoimia, kuten varainkeruuta ja ideologian levittämistä verkossa.


Kansallisen turvallisuuden katsauksessa tarkastellaan vuosittain Suojelupoliisin toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä.