Kansallisen turvallisuuden katsaus 2022

Kansallisen turvallisuuden katsauksessa tarkastellaan Suojelupoliisin toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä.

Kuvituskuva värikäs seinä.

Tiedustelu ja vaikuttaminen 

Ulkomaisten tiedustelupalvelujen tehtävänä on hankkia Suomesta ja suomalaisista luotettavaa ja ennakoivaa tietoa, jota ei ole muilla keinoilla saatavilla. Ne osallistuvat myös valtiolliseen vaikuttamiseen. Tiedustelun ja vaikuttamisen kohteina ovat yleinen mielipideilmasto, poliittinen päätöksenteko ja erityisesti sen valmistelu sekä huipputeknologian tutkimus ja tuotekehitys. Suomelle merkittävimmän tiedustelun ja valtiollisen vaikuttamisen uhan muodostavat Venäjä ja Kiina.

Tuleva Nato-jäsenyys tekee Suomesta Venäjälle aiempaa kiinnostavamman tiedustelun ja vaikuttamisen kohteen. Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena sekä henkilötiedustelun keinoin että kybervakoiluyrityksinä.

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelun ja vaikuttamisen uhka on kohonnut sekä fyysisessä että kyberympäristössä Venäjän hyökkäyssodan sekä Suomen Nato-jäsenyysprosessin myötä. Infrastruktuurin toiminnan lamauttava vaikuttaminen ei silti ole lähitulevaisuudessa todennäköistä.

Terrorismi

Terrorismin uhka on pysynyt neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Suomessa isku-uhkan muodostavat pääasiallisesti äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt sekä toisaalta salassa toimivat pienryhmät. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei ole merkittävästi vaikuttanut terrorismin uhkaan Suomessa tai muualla länsimaissa, mutta se on herättänyt kiinnostusta ääritoimijoiden keskuudessa.


Kansallisen turvallisuuden katsauksessa tarkastellaan vuosittain Suojelupoliisin toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä.