Hoppa till innehåll

Suomen kyberturvallisuus vaatii viranomaisilta ennakkoluulotonta yhteistyötä

Julkaisuajankohta 12.7.2022 9.00
Tiedote

Kybermaailmassa Suomen turvallisuuden varmistaminen vaatii yritysten ja viranomaisten saumatonta yhteistyötä, koska kybervakoilun ei odoteta vähenevän pitkälläkään aikavälillä.

Suojelupoliisi ja Traficom tiedottavat

Kybermaailma ei piittaa valtioiden rajoista, ja siksi suomalaisen yhteiskunnan suojeleminen verkossa on monimutkaisempaa kuin vaikkapa rajojen koskemattomuuden puolustaminen. Suomen kykyä havaita ja estää valtiollista vakoilua on parannettava.

”Kun puhutaan kyberturvallisuuden parantamisesta, kaivataan usein jotain helppoa ja nopeaa ratkaisua. Mielestäni mitään hopealuotia ei ole, vaan ainoa mahdollisuus on tiivis ja ennakkoluuloton yhteistyö. Yrityksillä on suuri vastuu omien palvelujensa tietoturvasta, ja viranomaisten on vaihdettava havainnoista tietoa niin, että uhkiin voidaan vastata tehokkaasti”, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo.

Itsevaltaisten maiden kybervakoilu voimistui pandemian aikana, eikä toiminnan odoteta laantuvan pitkälläkään aikavälillä. Kireä turvallisuustilanne korostaa suojautumista kyberuhkilta. Suojelupoliisi torjuu Suomeen kohdistuvia kyberuhkia, kuten vieraiden valtioiden vakoilua, jatkuvasti yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Viranomaisten rinnalla kyberuhkia torjuvat Suomessa tuhansien yritysten ja organisaatioiden tietoturva-ammattilaiset.

Suomessa on pitkät perinteet luottamuksellisessa yhteistyössä kyberturvallisuuden edistämiseksi yhteiskunnan eri sektoreiden välillä. Tätä työtä tukee merkittävästi Traficomin Kyberturvallisuuskeskus. 

"Erilaisia kybertapahtumia näkyy päivittäin, ja meille raportoitujen tapausten määrä on viimeisen kolmen vuoden aikana kasvanut jyrkästi. Meillä Suomessa etuna on kuitenkin korkea osaaminen ja koulutus sekä kansalaisten hyvät perustaidot, jotka voivat vähentävät kyberrikollisuuden ja -huijausten vaikutuksia. Suomen erityisenä etuna on vahva luottamus, yhteistyö ja avunanto niin viranomaisten kuin eri organisaatioidenkin välillä. Nämä kaikki ovat tärkeitä ominaisuuksia, joiden varaan yhteiskunnan varautumista on rakennettava", toteaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Supo ja Traficom järjestävät keskustelun kyberturvallisuudesta SuomiAreenalla tänään 

Suojelupoliisi ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestävät Porin SuomiAreenalla keskustelun teknologian kehityksen turvallisuusvaikutuksista tänään 12.7. Keskustelua voi seurata paikan päällä Porissa tai verkkolähetyksenä.

Teknologian nopea kehitys näkyy kilpajuoksuna myös tiedustelun maailmassa. On yhä vaikeampaa olla näkymätön, jos esimerkiksi kasvojen tunnistuksella seulotaan esiin henkilöitä väkijoukoista. Jokaisesta jää myös jatkuvasti jälkiä verkkoon, kun yhä suurempi osa palveluista ja vuorovaikutuksesta toimii älypuhelimen välityksellä. Näin syntyvää digitaalista historiaa on vaikea väärentää ja sen puuttuminen on epäilyttävää. 

”Myös Suojelupoliisin on pystyttävä sekä vastaamaan uudenlaisiin uhkiin että hyödyntämään uudet mahdollisuudet omassa tiedonhankinnassa. Se tarkoittaa käytännössä jatkuvia investointeja, jotta oma suorituskykymme pysyy yllä”, Pelttari muistuttaa.

"Kyberturvallisuuden kehittämiseksi tarvitaan meidän kaikkien panosta. Yhteistyön lisäksi on panostettava tutkimukseen, koulutukseen ja tiedonvaihtoon. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja niitä hyödyntäviä uusia toimijoita syntyy tälle kentälle – meidän on pidettävä tuntosarvet herkkinä, jotta pysymme tässä kilpajuoksussa ehdottomasti edellä, tai ainakin tasoissa", painottaa Karlamaa.

Teknologia muovaa elämäämme – sujuvampaa arkea vai vakoilijan paratiisi?

•    12.7.2022 klo 17.00-17.45 
•    Raatihuoneenpuiston lava (Teatterikatu 7, Pori)

Lisätietoja

Suojelupoliisin viestintä, p. 050 402 6981, [email protected]