Ofta förekommande frågor om anställning vid Skyddspolisen
På denna sida har vi samlat svar på ofta förekommande frågor.
På denna sida har vi samlat svar på ofta förekommande frågor.
Skyddspolisens personalantal har ökat under de senaste åren, och i dagens läge är antalet Skypoanställda cirka 500.
Skyddspolisens verksamhet omfattar hela Finland. Vårt huvudkvarter ligger i Helsingfors, och utanför huvudstadsregionen har vi åtta regionala byråer.
På webbplatsen valtiolle.fi kan du följa med tjänster som ledigförklaras. Därtill annonserar vi ut intressanta befattningar på LinkedIn och Twitter.
Öppna ansökningar kan lämnas in till registratorskontoret per e-post. I ansökan lönar det sig att beskriva vad du har för kunnande och hurdana arbetsuppgifter du är intresserad av. Alla våra ordinarie tjänster ledigförklaras offentligt via tjänsten valtiolle.fi, dvs. det lönar sig att följa webbplatsen.
Öppna ansökningar som skickats till vårt registratorskontor utnyttjar vi vid behov när det gäller att tillsätta vikariat eller tjänster för viss tid som understiger ett år.
Utmaningen med att ta in praktikanter är de mycket höga säkerhetskraven inom Skyddspolisen. Det görs en omfattande säkerhetsutredning gällande alla anställda vid Skyddspolisen, och de åläggs tystnads- och sekretessplikt genom olika avtal. Ofta tar det så lång tid att genomföra säkerhetsåtgärderna att det inte är värt besväret i fråga om korta praktikperioder.
Ändå anställer Skyddspolisen årligen några praktikanter när lämpliga befattningar blir tillgängliga. Oftast gäller praktikantplatserna arbetsuppgifter exempelvis inom kommunikation eller kontorsarbete. Vi annonserar ut alla våra högskolepraktikantplatser via tjänsten Aarresaari.fi eller via skolornas egna tjänster.
Det bästa sättet att hålla sig underrättad är i regel att följa tjänsten Aarresaari.fi. Via tjänsten Valtiolle.fi ledigförklarar vi de längre visstidstjänsterna och de ordinarie tjänsterna.
Ja, utan vidare. Det beror helt på befattningen i fråga.
Tjänstebeteckningen detektiv vid Skyddspolisen motsvarar beteckningen äldre konstapel inom den lokala polisen. En överdetektiv vid Skyddspolisen har oftast avlagt polisunderbefälsexamen, dvs. beteckningen motsvaras av överkonstapel inom den övriga polisen. Beteckningen inspektör vid Skyddspolisen motsvarar beteckningen kommissarie och beteckningen överinspektör motsvarar beteckningen överkommissarie.
Ja – en hel del! Av de anställda vid Skyddspolisen är mindre än hälften poliser, dvs. Skyddspolisens personal omfattar även andra slag av yrkeskompetens. Bland de anställda finns exempelvis systemsakkunniga och andra IT-experter, analytiker och sekreterare.
Väldigt varierande. När det gäller så kallade civila uppgifter har de anställda oftast avlagt högre högskoleexamen inom minst en bransch (DI, samhällsvetenskaper, juridik, humanistiska vetenskaper). Innehavarna av polistjänster har naturligtvis minst polisens grundutbildning. Många poliser har därtill avlagt också någon annan högskoleexamen.
Tekniska (ICT) experter arbetar exempelvis i IT-uppgifter och i tekniska special- och planeringsuppgifter. Utbildningsbakgrunden varierar från yrkesstudier till universitetsexamen. Många Skypoanställda har erfarenhet och kompetens gällande andra fackområden också.
Vi har en mångfald av arbetsuppgifter som hänför sig exempelvis till utveckling och underhåll av olika slags system, datasäkerhet och datanät. Bland IT-uppgifterna finns även operativa uppgifter. Det är fråga om utmanande uppgifter, ofta sådana som man inte kan få tillfälle att arbeta med någon annanstans.
Skyddspolisen har arbetstillfällen för många slags fackfolk. I och med den nya underrättelselagstiftning som år 2019 trädde i kraft har Skyddspolisens uppgiftsfält utvidgats, och för de nya uppgifterna behöver vi sakkunniga av nya slag. I synnerhet satsar vi på cybersektorn samt på att utveckla analysen och bygga upp underrättelseverksamhet som avser utländska förhållanden.
Skyddspolisen är en myndighet med internationell verksamhet, och personalen behöver således olika slags språkkunskaper i sitt arbete. Utöver de grundläggande språkkunskaperna, dvs. finska, svenska och engelska, uppskattar vi kunskaper exempelvis i ryska, kinesiska, franska och arabiska. Om särskilda språkkunskaper förutsätts för befattningen, anges detta i platsannonsen.
En typisk Skypoanställd är en expert på sitt fackområde med intresse för samhälleliga frågor. Han eller hon följer aktivt med nationella och internationella förändringar. En typisk Skypoanställd är engagerad i sitt arbete och färdig att vara flexibel om det operativa läget så kräver.
De Skypoanställdas värden är laglighet, pålitlighet och kvalitet, vilket syns även i det dagliga arbetet. Personalen vid Skyddspolisen har en hög yrkesetik och bra sammanhållning. De Skypoanställda representerar en mångfald av olika åldersgrupper och bakgrunder.
Ja, men enbart i fråga om den sökande som ska anställas. Skyddspolisen utför alltid en omfattande säkerhetsutredning av sina anställda innan rekryteringen slutförs. Den arbetssökande ger sitt samtycke till utredningen genom att underteckna ansökan om säkerhetsutredning av person. Därtill blir de anställda under sin prövotid föremål för en hälsomässig lämplighetsprövning och drogtest.
Största delen av våra arbetsuppgifter och de ärenden som vi behandlar är av sådan karaktär att arbetet inte kan utföras någon annanstans än på tjänstestället. I övrigt finns det möjligheter till olika former av flexibel arbetstid (såsom flextid).
Du kan kolla den aktuella situationen via tjänsten valtiolle.fi.
Skyddspolisen har personal i väldigt olika arbetsuppgifter, och eventuella sekretessplikter kommer man alltid överens om fall för fall.