SuomiAreena 2022: Teknologia muovaa elämäämme – sujuvampaa arkea vai vakoilijan paratiisi?

Suojelupoliisi ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestivät keskustelun SuomiAreenalla 12.7.2022. Voit katsoa koko keskustelun tallenteena.

Arkinen elämämme siirtyy yhä enemmän virtuaaliseen todellisuuteen. Kun kaikki tieto ja ihmissuhteet ovat verkossa, mitä teemme yhteyksien katketessa? Miten yhteiskunnan toiminta ja suomalaisten tiedot turvataan, kun liikenne, terveydenhuolto ja sähköntuotanto toimivat tekoälyn varassa verkossa? Tarjoammeko vihamielisille valtioille avoimen työkalupakin?

Kaksiosaisessa keskustelussa pohditaan uhkia ja niitä tekoja, joilla tulevaisuuden suomalainen yhteiskunta on turvassa. 

Aika: tiistai 12.7. klo 17.00-17.45

Paikka: Raatihuoneenpuiston lava, Pori

Keskustelemassa

Atte Harjanne, kansanedustaja

Atte Harjanne on kansanedustaja, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vihreiden varapuheenjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu Helsingissä. Koulutukseltaan Harjanne on diplomi-insinööri ja kauppatieteiden väitöskirjatutkija.

Ennen eduskuntaa Harjanne toimi tutkijana, tutkimusalaan ilmastonmuutoksen taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Eduskunnassa Harjanne on puolustus- ja talousvaliokuntien jäsen ja hän kuuluu Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukuntaan.

Atte Harjanne.

Kirsi Karlamaa.

Kirsi Karlamaa, Traficomin pääjohtaja

Kirsi Karlamaa on työskennellyt koko virkauransa yhteiskunnan digitaalisen varautumisen ja valmiuden parissa. Hän on rakentanut toimivaa, turvallista ja ihmiskeskeisiä palveluita tuottavaa digitaalista yhteiskuntaa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla yli kaksikymmentä vuotta.

Karlamaa on työskennellyt Traficomin pääjohtajana vuodesta 2019. Aiemmin hän on toiminut mm. Viestintäviraston pääjohtajana, Taajuushallinnon johtajana ja Kyberturvallisuuskeskuksen johtajana.

Antti Pelttari, Suojelupoliisin päällikkö

Antti Pelttari on toiminut Suojelupoliisin päällikkönä vuodesta 2011.

Hän on aiemmin työskennellyt mm. valtiosihteerinä ja ylijohtajana sisäministeriössä sekä valtiokuntaneuvoksena eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnissa. 

Antti Pelttari.

Teemu Roos.

Teemu Roos, professori

Teemu Roos on tekoälytutkija ja suositun Elements of AI -verkkokurssin vastuuopettaja. Roos toimii tietojenkäsittelytieteen professorina Helsingin yliopistossa ja johtaa Suomen tekoälykeskuksen opetusohjelmaa.

Aiemmin Roos on ollut vierailevana tutkijana mm. MIT:ssa, Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja Cambridgen ylopistossa. Roos on valittu suomalaisen koodin suurlähettilääksi 2018 ja vuoden TiVi-vaikuttajaksi 2019.

Aura Salla, Metan EU-asioista vastaava yhteiskuntasuhdejohtaja, VTT

Aura Salla työskentelee Metan (ent. Facebook) EU-asioista vastaavana yhteiskuntasuhdejohtajana sekä toimiston päällikkönä Brysselissä.

Aiemmin Salla työskenteli Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin  erityisneuvonantajatiimissä, komission sisäisessä think tankissa European Political Strategy Centressä (EPSC) ulkopolitiikan neuvonantajana ja ennen sitä komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinetin jäsenenä.

Koulutukseltaan Salla on EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori. 

Aura Salla.

Benjamin Särkkä.

Benjamin Särkkä, kyberturvallisuusjohtaja

Benjamin Särkkä on tietoturvaan intohimoisesti suhtautuva hakkeri, joka on perustanut pohjoismaiden suurimman tietoturvatapahtuman Disobeyn, esiintynyt suositussa Team Whack TV -ohjelmassa ja työskentelee kyberturvallisuusjohtajana Loihde Trustissa.

Tivi-lehti valitsi Särkän vuoden 2020 ICT-Vaikuttajaksi perusteluin ”Särkkä on antanut valkohattuhakkereille kasvot ja tuonut ilmiön laajempaan tietoisuuteen. Hän osaa puhua tietoturvasta ymmärrettävästi ja avata monimutkaisia ilmiöitä laajoille ihmisjoukoille.”

Jussi-Pekka Rantanen.

 

Jussi-Pekka Rantanen, toimittaja 

Keskustelun juontaa Yleisradion uutisjuontaja ja -tuottaja Jussi-Pekka Rantanen. Uutislähetysten ankkuroinnin lisäksi Rantanen on työskennellyt lukuisissa muissa ohjelmissa. Hänet tunnetaan esimerkiksi itsenäisyyspäivän Linnan juhlien pitkäaikaisena selostajana. 

Rantanen on juontanut ja moderoinut useita tilaisuuksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Katso puhujaesittelyt