Ofta förekommande frågor om säkerhetsutredningar
På denna sida har vi samlat svar på ofta förekommande frågor.
På denna sida har vi samlat svar på ofta förekommande frågor.
En säkerhetsutredning görs aldrig utan att personen i fråga skriftligt gett sitt eget samtycke till utredningen. Samtycket ger du själv genom att underteckna och dagteckna säkerhetsutredningsblanketten eller genom att ge samtycket via e-tjänsten.
Skyddspolisen behandlar alla uppgifter som kommit fram vid utredningen i enlighet med sin sekretessplikt.
Detta ärende påverkar inte din säkerhetsutredning av person. Uppgifter om gärningar som personen i fråga begått innan han eller hon fyllt femton år får inte användas vid en säkerhetsutredning.
Straffbart bruk av narkotika syns i registren i regel tre år. Efter detta kommer det inte längre fram vid en säkerhetsutredning. Skyddspolisen gör alltid en individuell bedömning, fall för fall och med hänsyn till arbetsuppgifterna, huruvida arbetsgivaren behöver informeras om den registeranteckning som framkommit vid en säkerhetsutredning. Arbetsgivaren avgör huruvida informationen är av betydelse för rekryteringen.
Ja och nej. En säkerhetsutredning är inte något isolerat beslut, utan den innebär att de omständigheter som är av betydelse för arbetet i fråga utreds. Den som ansökt om säkerhetsutredning (till exempel arbetsgivaren) bestämmer självständigt hurdana faktorer som har betydelse för rekryteringen. Gamla betalningsstörningar, såsom indrivning genom utsökning, kan vid en säkerhetsutredning i vissa fall anses som information som behöver utlämnas. Betalningsstörningarna gås alltså igenom fall för fall. Skyddspolisen är aldrig den som fattar beslutet om rekrytering, utan det beslutet fattas alltid av arbetsgivaren i fråga.
Handläggningstiden för en säkerhetsutredning varierar. Om det begärs av utländska myndigheter registeruppgifter angående den som utredningen gäller eller om han eller hon intervjuas kan detta förlänga den tid som det tar att genomföra utredningen. Skyddspolisen har som mål att 90 procent av säkerhetsutredningarna blir genomförda inom 35 vardagar.
Om det vid utredningen inte har påträffats sådan information som behöver utlämnas, kan informationen om utredningens resultat ges dig muntligt. Den som ansökt om utredning (dvs. till exempel arbetsgivaren) är skyldig att informera dig om utredningens resultat.
Om det har getts ett skriftligt utlåtande gällande dig har du rätt att få utlåtandet för påseende och i form av en kopia. Arbetsgivaren eller en annan aktör som gett utlåtandet kan visa utlåtandet för dig.
En säkerhetsutredning av person gäller tills vidare eller för viss tid, emellertid högst fem år efter att utredningen lämnats.
Kontroll över oförvitlighet innebär att Skyddspolisen automatiskt får kännedom om brottsmisstanken ifall det finns en giltig säkerhetsutredning gällande dig. Denna information ges aldrig direkt till arbetsgivaren, utan Skyddspolisen tar alltid först kontakt med den polismyndighet som ansvarar för utredningen i brottmålet och efter det med dig. Du har alltså möjlighet att redogöra för din uppfattning om det som hänt.
Efter din redogörelse prövar Skyddspolisen individuellt huruvida arbetsgivaren ska informeras av Skyddspolisen om brottsmisstanken.
Du kan ta kontakt med den nationella säkerhetsmyndigheten (National Security Authority, NSA) vid utrikesministeriet. Beroende på den säkerhetsnivå som förutsätts för befattningen ska du fylla i en ansökan om säkerhetsutredning på motsvarande nivå. Ansökan lämnas sedan via NSA in till Skyddspolisen .
Efter att säkerhetsutredningen av person gjorts och den nationella säkerhetsmyndigheten fått eventuella övriga uppgifter som den begärt kan den utfärda dig ett intyg Personnel Security Clearance (PSC).
I sådana situationer förutsätts ofta en bakgrundskontroll, och vanligen räcker det med ett straffregisterutdrag. Ett straffregisterutdrag kan beställas direkt via Rättsregistercentralens webbplats.
Om en säkerhetsutredning ingår i rekryteringsprocessen är den blivande arbetsgivaren den som ansöker om utredning. Den sökande kan vara även en myndighet eller ett företag. Den person eller det företag som är föremålet för den säkerhetsutredning som ansöks om, kallas för den som utredningen gäller.
Syftet med säkerhetsutredningar är att förebygga verksamhet som kan medföra skada till exempel för statens säkerhet, Finlands relationer till en annan stat, den allmänna säkerheten eller en privat aktörs affärshemlighet. Skyddspolisen kan göra säkerhetsutredningar endast när de i lagen uppräknade förutsättningarna uppfylls. Ert företag kan ansöka om att bli antagen som säkerhetsutredningskund. Då avgör Skyddspolisen på basis av er redogörelse huruvida ert företag uppfyller de i lagen nämnda förutsättningarna.
Inte nödvändigtvis, men personen ska fylla i en ansökan om säkerhetsutredning. Skyddspolisen avgör huruvida den nya säkerhetsutredningen kan anslutas till den giltiga säkerhetsutredningen.
Priset på sådan anslutning är hälften av priset på en ny motsvarande utredning. En ansluten säkerhetsutredning blir klar snabbare än en ny säkerhetsutredning.
En säkerhetsutredning kan göras gällande en person som redan är anställd ifall de i lagen föreskrivna förutsättningarna uppfylls. Vi rekommenderar dock att den första säkerhetsutredningen ansöks om redan i det skede då målpersonen rekryteras till anställningsförhållandet eller uppdraget.