Hoppa till innehåll

Terrorundersökningen i Kankaanpää höjer inte terrorhotnivån i Finland

Utgivningsdatum 3.12.2021 18.09
Pressmeddelande
Kuvituskuva: kerrostalon seinää

I terrorhotbedömningen har redan tidigare beaktats smågrupper som stöder högerextrem ideologi.

Polisen i Sydvästra Finland informerade i dag den 3 december allmänheten om sin undersökning gällande en omfattande helhet av terroristbrott i Satakunta. Satakunta tingsrätt häktade fem män från Satakunta på grund av misstanke om terroristbrott. Skyddspolisen har gett polisen i Sydvästra Finland stöd i undersökningen i form av experthjälp angående högerextrem terroristisk ideologi.

Det är fråga om den första terrorundersökning i Finland som gäller extremhögern. Trots att brottshelheten under undersökning är exceptionell, påverkar den inte Skyddspolisens terrorhotbedömning. Undersökningen har pågått länge, och fallet har redan tidigare beaktats i hotbedömningen.

Enligt den nyaste terrorhotbedömningen utgörs det största hotet av enskilda aktörer och smågrupper som hämtar sin inspiration ur högerextrem eller radikalislamistisk ideologi.

Enligt Skyddspolisens specialanalytiker Eero Pietilä är gruppen i Kankaanpää precis en sådan smågrupp och ett konkret exempel på det högerextrema terrorhotet i Finland. 

"Sådana smågrupper som bejakar terroristiskt våld brukar dölja sina aktiviteter. Deras verksamhet står inte i samband med offentligt verksamma organiserade högerextrema grupper vars aktiviteter tar sig uttryck till exempel i demonstrationer och gatuvåld", berättar Pietilä.

Tilläggsuppgifter och begäranden om intervju

Skyddspolisens kommunikation, tfn 050 402 6981, [email protected]