Hyppää sisältöön

Kankaanpään terrorismitutkinta ei nosta terrorismin uhkatasoa Suomessa

Julkaisuajankohta 3.12.2021 18.09
Tiedote
Kuvituskuva: kerrostalon seinää

Terrorismin uhka-arviossa on jo aiemmin huomioitu äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat pienryhmät.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti tänään 3.12. tutkivansa laajaa terrorismirikosten kokonaisuutta Satakunnassa. Satakunnan käräjäoikeus vangitsi viisi satakuntalaismiestä epäiltynä terrorismirikoksista. Suojelupoliisi on tukenut Lounais-Suomen poliisin tutkintaa antamalla äärioikeistolaiseen terroristiseen ideologiaan liittyvää asiantuntija-apua.

Kyseessä on ensimmäinen äärioikeistoa koskeva terrorismitutkinta Suomessa. Vaikka tutkittava rikoskokonaisuus on poikkeuksellinen, se ei vaikuta Suojelupoliisin tekemään terrorismin uhka-arvioon. Tutkinta on kestänyt pitkään, ja tapaus on huomioitu uhka-arviossa jo aiemmin.

Tuoreimman terrorismin uhka-arvion mukaan merkittävimmän uhkan muodostavat yksittäiset toimijat ja pienryhmät, jotka inspiroituvat äärioikeistolaisesta tai radikaali-islamistisesta ideologiasta.

Suojelupoliisin erikoistutkija Eero Pietilän mukaan Kankaanpään ryhmä on juuri tällainen pienryhmä ja konkreettinen esimerkki äärioikeistolaisen terrorismin uhkasta Suomessa. 

"Tällaiset terroristista väkivaltaa ihannoivat pienryhmät toimivat salassa. Heidän toiminnallaan ei ole yhteyttä julkisesti toimiviin järjestäytyneisiin äärioikeistoryhmiin, joiden toiminta näkyy esimerkiksi mielenosoituksina ja katuväkivaltana", Pietilä kertoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Suojelupoliisin viestintä, p. 050 402 6981, [email protected]