Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat aiempaa kiinnostuneempia Suomen kriittisestä infrastruktuurista
Ulkomaisten tiedustelutoimijoiden kiinnostus Suomen kriittiseen infrastruktuuriin ja muille strategisille aloille suuntautuvia investointeja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina, käy ilmi Suojelupoliisin Kansallisen turvallisuuden katsauksesta. Katsaus julkaistiin 5.12.2019.
Suomeen on sijoitettu pysyvästi useita kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä. Lisäksi vuosittain arviolta saman verran ulkovaltojen tiedusteluorganisaatioiden työntekijöitä käy lyhyillä operatiivisilla tehtävillä Suomessa. Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita.
Ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat Suomessa pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti.
Ajankohtaisia ilmiöitä koskevat tiedustelukysymykset vaihtelevat, mutta toiminnan keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Suomen harjoittaman politiikan ennakoiminen ja poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen.
"Tiedustelupalveluilla on tietyt kestoseurantakohteet. Niiden lisäksi viime aikoina keskeisiä kiinnostuksen kohteita ovat olleet muun muassa Suomen toiminta EU:n puheenjohtajamaana, Suomen asema EU:n pakotepolitiikassa, kansallinen innovaatiotoiminta sekä korkean teknologian tuotteet", kertoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.
Henkilötiedustelun lisäksi Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen. Julkishallinnon lisäksi kohteena on ollut myös yritysten keskeinen tuotekehitystieto ja yksittäisten henkilöiden luottamuksellinen viestintä.
Kriittisen infrastruktuurin päätyminen kybervakoilua tai -vaikuttamista aktiivisesti harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle jo ennen kuin vakoilua harjoittava valtio päättää käyttää voimaansa.
"Tämä on syytä ottaa jo ennakolta huomioon kriittistä infrastruktuuria koskevissa hankkeissa, kuten 5G-verkkoon liittyvissä investoinneissa", Pelttari sanoo.
Kansallisen turvallisuuden katsauksessa käsitellään myös terrorismitilannetta ja hybridivaikuttamista. Koko katsauksen voi lukea Suojelupoliisin verkkosivuilla.