Hyppää sisältöön

Forskningstillstånd beviljas – Tiitinens lista kan inte lämnas ut

Utgivningsdatum 19.2.2018 9.00 | Publicerad på svenska 13.10.2020 kl. 16.30
Pressmeddelande

Skyddspolisen har fattat beslut gällande ansökan om forskningstillstånd som väckt intresse hos allmänheten.

Tillgång beviljas till material som gäller samarbetet mellan finländare och före detta DDRs underrättelsetjänst Stasi, men enskilt begärt material, d.v.s. den så kallade Tiitinens lista eller uppgifter angående de så kallade Rosenholzakterna, kan inte lämnas ut för forskningsbruk.

Ansökan gäller en forskning om DDRs underrättelseverksamhet i Östersjöområdet mellan åren 1969 och 1990. Materialet som begärts från Skyddspolisen kan på goda grunder anses vara en integrerad del av forskningsämnet. På denna grundval beviljar Skyddspolisen tillstånd för forskaren.

Enskilt begärt material kan däremot inte lämnas ut för forskningsbruk eftersom det inte är helt uteslutet att uppgifterna skulle skada nationens säkerhet. I beslutet har hänsyn tagits till att överlåtande av uppgifterna skulle kunna äventyra förutsättningar för Skyddspolisens internationella samarbete. Samarbete inom underrättelseområdet bygger på förtroende, och utgångspunkten är att uppgifter som erhållits inte kan lämnas ut i syfte att Skyddspolisen ska kunna upprätthålla sin trovärdighet.

Sekretesstiden för Skyddspolisens handlingar är 60 år, men på vissa villkor kan forskningstillstånd även beviljas till senare material. Varje ansökan bedöms individuellt. I enskilda fall är det möjligt att få tillstånd att ta del av en sekretessbelagd handling, om det är uppenbart att de intressen som sekretessplikten är avsedd att skydda inte kränks om uppgifter lämnas ut.

Bakgrund: Vilken Tiitinens lista?

  • Den så kallade Tiitinens lista är ett dokument som Skyddspolisen har fått ta del av via internationella underrättelsekällor. Dokumentet innehåller underrättelser i form av namn och andra personuppgifter.
  • Handlingen är sekretessbelagd enligt lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet (24 § 1 mom. 2 och 9 punkten), och sekretesstiden för den är 60 år. Högsta förvaltningsdomstolens beslut i ärendet från 2010 är fortfarande giltigt. Handlingen offentliggörs år 2050.