Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Olli Kolstela jää eläkkeelle

Julkaisuajankohta 7.5.2021 15.10
Uutinen
Olli Kolstelan kuva.

Monta muutosta johtajana läpi vienyt Kolstela korostaa, miten tärkeää kanssaihmisen kunnioittaminen on.

Suojelupoliisin apulaispäällikkönä yli kymmenen vuotta toiminut Olli Kolstela jää eläkkeelle syyskuun alussa. Kolstela on ehtinyt tehdä pitkän uran myös Espoon paikallispoliisissa, Keskusrikospoliisissa ja useissa kansainvälisissä tehtävissä. 

KRP:ssä hän oli muun muassa perustamassa vuosituhannen vaihteessa Kansainvälisten asioiden viestiliikennekeskusta, joka on yhä toiminnassa. Hän ehti johtaa myös rahanpesun selvittelykeskusta. Kolstela tuli monille suomalaisille tunnetuksi, kun hän oli käynnistämässä operaatiota suomalaisuhrien tunnistamiseksi Kaakkois-Aasian tsunamin jäljiltä. 

Kolstela on ollut mukana monessa isossa muutoksessa 

Suojelupoliisin apulaispäällikkönä hän aloitti vuonna 2010. Supo oli vielä melko pieni parinsadan hengen organisaatio, nyt työntekijöitä on noin 500. 

Myös työn luonne on muuttunut. Vielä vuosikymmen sitten Supo oli kotimainen turvallisuuspoliisi. Tiedustelulakien voimaan tulon myötä Supo on muuntautunut turvallisuus- ja tiedustelupalveluksi. 
Uransa aikana Kolstela on ehtinyt viedä eteenpäin monta isoa uudistusta Supossa ja poliisin puolella. Johtaminen ja toimintaympäristö muuttuvat vuosikymmenten saatossa, mutta ihmisten käyttäytyminen ei kuitenkaan muutu.

"Organisaatioissa ihmisten vuorovaikutus on voimavara, jolla asioita saa eteenpäin. Toisten ihmisten kunnioittaminen ja heidän ammattitaitonsa arvostaminen on tärkeää. Tarvitsemme toisiamme."

Uralle on mahtunut lukuisia kansainvälisiä tehtäviä

Kolstelan uraa on sävyttänyt myös kansainvälisyys. Kolstela lähti vuonna 1983 ensimmäiselle rauhanturvaajakomennukselleen sisällissotaa käyvään Libanoniin. Sittemmin Kolstela toimi rauhanturvaajatehtävissä myös Syyriassa ja Balkanilla. 

Kokemukset konfliktialueilla ovat opettaneet arvostamaan länsimaista oikeusvaltiota. Vaikka poliisityössä näkee paljon pahuutta, rikoksia ja vaikeita tilanteita, hän kertoo kuitenkin uskovansa, että lähtökohtaisesti suurin osa ihmisistä haluaa hyvää.

Supon yhteiskunnallinen rooli on kasvanut

Supon tulevaisuus näyttää Kolstelan mielestä hyvältä. Viraston merkitys yhteiskunnassa on kasvanut. Osaamisen kirjo on aiempaa laajempi. Myös asiakkaat osaavat jo kysyä Supolta tietoa paremmin.

Kolstela kertoo jäävänsä eläkkeellä kaipaamaan työkavereita. Vapaus kuitenkin maistuu 45 vuoden työuran jälkeen. "Kun korona-aika on ohi, pääsen myös mielipuuhani eli taiteen ja kulttuurin pariin."