Hyppää sisältöön

Päällikön kolumni: Ainutlaatuista tietoa epävarmassa maailmassa

Julkaisuajankohta 20.5.2021 15.28
Kolumni
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari

Supo sai kaksi vuotta sitten tiedustelupalvelun roolin. Nyt tiedustelu on vakiintumassa osaksi ulko- ja turvallisuuspoliittista päätöksentekoa. Pelttarin kolumni pohjautuu Paasikivi-Seuran tilaisuudessa 19.5. pidettyyn puheeseen.

Olemme kaikki nähneet viime vuosina ja kuukausina merkkejä epävakaudesta eri puolilla maailmaa. Vanhat ja uudet suurvallat etsivät paikkaansa globaalissa valtapelissä. Ne petaavat itselleen mahdollisimman hyviä asemia niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin. Vaikutusvallan kasvun tavoittelu heijastuu ympäri maailmaa, myös pieniin valtioihin kuten Suomeen. 

Venäjän äänenpainot ovat koventuneet niin suhteessa maan oppositioon kuin muihin maihin. Aggressiiviset operaatiot ovat osa Venäjän toimintaa myös toisten valtioiden alueella, kuten viimeksi kuultiin Tšekki. Kiina pyrkii maailmanmahdiksi, mikä on johtanut vastakkainasetteluun erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. Myös Euroopassa ja Suomessa on havaittu Kiinan epätoivottua vaikuttamista. 

Demokratiaa ja avointa länsimaista yhteiskuntamallia on haastettu vakavasti myös maissa, joita on pidetty vakaina demokratioina. Yhdysvaltain presidentinvaaleja seuranneet tapahtumat ovat tästä tietenkin näkyvin esimerkki.

Supon tiedustelun tarkoitus on pitää Suomi turvassa

Vaikka Suomi on vakaa ja turvallinen maa, myös meillä näkyvät globaalit turvallisuusuhkat suurvaltakilpailusta terrorismiin. Tällaisessa ajassa tiedustelulla ja tiedustelupalveluilla on erityinen rooli. Kompleksinen ja alueittain kaoottinen maailma vaatii entistä suurempaa kykyä tiedustelulta. 

Suomella on ollut oma siviilitiedustelupalvelu pian kaksi vuotta. Tiedustelua ei koskaan ohjaa pelkkä yleinen kiinnostus maailman tapahtumiin, vaikka maailmantilanne näkyy myös tiedustelun kiinnostuksen kohteissa. Suojelupoliisin tiedustelukysymysten punainen lanka on aina se, miten Suomi pidetään turvassa. 

Siviilitiedustelu tuottaa Suomen valtiojohdolle ja viranomaisille tietoa, jota ennen ei ollut saatavissa. Tämä erottaa Suojelupoliisin tuottaman tiedon monista muista viranomaisista. Oma kyky hankkia tietoa tekee Suposta myös tiedusteluyhteisössä kiinnostavan kumppanin. 

Tiedustelu vakiinnuttaa asemansa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa

Suojelupoliisin raportoimaa tietoa on käytettävä harkiten ja usein diplomaattisesti. Kirjaimellisesti. Tiedon pohjalta tehdyt päätökset, erityisesti julkiset sellaiset, vaikuttavat herkästi Suomen suhteisiin kansainvälisessä yhteisössä. 

Siksi esimerkiksi kybervakoiluoperaatioiden julkinen nimeäminen ei ole koskaan yksinkertainen päätös. Hyödyt ja haitat on punnittava aina tapauskohtaisesti. Maaliskuussa Suojelupoliisi nimesi ensimmäisen kerran julkisesti eduskuntaan kohdistuneen kybervakoilukampanjan APT31:ksi.

Myös Suomessa olemme viimeistään nyt siirtymässä aikaan, jossa tiedustelu – myös siviilitiedustelun osalta –  on olennainen ja välttämätön osa ulko- ja turvallisuuspoliittista päätöksentekoa. Suojelupoliisin on oltava etulinjassa ja mielellään jopa etulinjan edessä.

Kolumni pohjautuu Pelttarin puheeseen Paasikivi-seuran järjestämässä tilaisuudessa. Koko puheen voit katsoa täältä. Tilaisuuus järjestettiin 19.5.2021.