Hyppää sisältöön

Kolumni: Informaation määrä ei takaa tiedon laatua

Julkaisuajankohta 23.6.2021 10.33
Kolumni
Askeleen edellä -kolumnisarja vinjettikuva

Suuri määrä informaatiota ei aina tarkoita sitä, että se olisi oikeaa tai merkityksellistä tietoa.

Informaation määrä on kasvanut valtavasti, kuten myös sen saatavuus. Avoimista lähteistä saatavilla oleva informaation määrä ylittää usein ihmisen käsittelykyvyn ja joskus haastaa teknisiä järjestelmiäkin. Tiedustelun maailmassa tähän lisätään vielä salaisella tiedonhankinnalla saatu informaatio, jolloin koossa alkaa olla melkoinen vuori.

Toki joissain tapauksissa tiedustelu käsittelee kysymyksiä, joista minkäänlaisen informaation saaminen on vaikeaa ja jokainen jyvänen vaatii määrätietoista esiin kaivamista. Tällöin keskeinen haaste on luotettavuuden ja kattavuuden arviointi.

Usein kuitenkin saatavilla olevan informaation määrä on suuri – avoimet ja salaiset lähteet tuottavat runsaasti materiaalia. Tällöin on syytä olla tarkkana; suuri määrä informaatiota ei aina tarkoita sitä, että meillä olisi käsissämme oikeaa tai merkityksellistä tietoa. Päinvastoin, informaation määrä saattaa luoda harhakuvan siitä, että asiasta tiedetään ”tarpeeksi”, eikä lisää ole enää syytä kaivaa esiin. Tosiasiassa suurikaan määrä informaatiota ei välttämättä vastaa oikeisiin kysymyksiin tai tuota merkityksellistä tietoa, jolloin harha oman tiedon kattavuudesta saattaa johtaa ikäviin yllätyksiin.

Erityisesti informaation runsauden äärellä on syytä aina palata olennaisiin kysymyksiin:

  1. Mitä me haluamme tietää ja mitkä ovat keskeiset kysymyksemme?
  2. Ovatko kysymykset edelleen ajan tasalla?
  3. Onko kysymyksillämme diagnostista arvoa?
  4. Vastaako saamamme tieto näihin kysymyksiin?
  5. Voimmeko luottaa tietoon, jota meillä on?

Vauhtisokeuden lisäksi on olemassa myös määräsokeutta. Tarkan tilannekuvan säilyttäminen vaatii jatkuvaa työtä sekä olennaisen erottamista epäolennaisesta.


Pekka Hiltunen

Tiedusteluanalyysissä on usein kyse oikeanlaisten kysymysten esittämisestä ja analyysin koostamisesta pienistä tiedonmuruista. Supon analyysipäällikkö Pekka Hiltunen raottaa kolumneissaan, mitä tiedusteluanalyysillä tarkoitetaan ja kenelle sitä tuotetaan. Toisinaan Hiltunen kertoo, miltä ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset näyttävät analyytikon silmin.