Päällikön kolumni: Demokratian suojaaminen on kovaa turvallisuuspolitiikkaa
Jos keskinäinen luottamuksemme rapautuu, olemme alttiimpia ulkopuoliselle vaikuttamiselle. Myös ääriliikkeet ammentavat vastakkainasettelusta, kirjoittaa päällikkö Antti Pelttari kolumnissaan.
Suomen tavoitteena on olla maailman turvallisin maa. Valtioneuvoston viime viikolla hyväksymä sisäisen turvallisuuden selonteko asettaa kunnianhimoisen tavoitteen turvallisuusviranomaisille.
Onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä vertailuissa, kun mitataan arjen turvallisuutta tai yhteiskuntarauhaa. Suomalaiset luottavat viranomaisiin ja oikeusjärjestelmä toimii. 89 prosenttia suomalaisista pitää Suomea turvallisena maana.
Oikeus turvalliseen elämään on kansalaisten perusoikeus, mutta se on myös yhteiskuntaa laajemmin suojaava tekijä. Vahva turvallisuuden tunne ja ihmisten keskinäinen luottamus vahvistavat suomalaista yhteiskuntaa ja demokratiaa.
Toimivassa demokratiassa voidaan olla asioista eri mieltä, mutta ihmiset luottavat siihen, että asioihin voi vaikuttaa laillisin keinoin. Parhaillaankin suomalaiset saavat valita itse päättäjänsä vapaissa vaaleissa.
Suomalaisen demokratian suojaaminen on Suojelupoliisin keskeinen tehtävä. Supo suojaa suomalaista yhteiskuntaa kaikkein vakavimmilta uhkilta, kuten ulkomaiden vakoilulta tai terrorismilta. Luottamus on tärkeää myös Suojelupoliisin työn kannalta.
Kun ihmiset kokevat olonsa turvattomaksi, voi polarisaatio yhteiskunnassa kasvaa. Jos keskinäinen luottamuksemme rapautuu, olemme myös alttiimpia ulkopuoliselle, vihamieliselle vaikuttamiselle. Myös ääriliikkeet saavat käyttövoimaa vastakkainasetteluista. Luottamusyhteiskunnan suojaaminen on kovaa turvallisuuspolitiikkaa.
Tiedustelutiedon avulla torjutaan uhkia
Sisäisen turvallisuuden selonteko korostaa, että sisäisen turvallisuuden politiikka perustuu paljolti ennaltaehkäisyyn. Tiedustelua ei välttämättä mielletä ennaltaehkäiseväksi työksi, mutta tiedustelutieto auttaa ehkäisemään turvallisuusuhkia.
Kun terrori-iskua ei tapahdu tai vieraan valtion tiedustelijan lähestymisyritys pysäytetään, olemme onnistuneet. Kun uhkat torjutaan ajoissa, työmme ei näy tavallisten kansalaisten arjessa. Tiedustelutyön luonteeseen kuuluu, ettei onnistumisista iloita yleensä ulospäin.
Tieto on olennaista ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Yksi Suojelupoliisin päätehtävistä on hankkia päättäjille ja muille viranomaisille ainutlaatuista tietoa Suomeen kohdistuvista vakavimmista uhkista. Supo ei raportoi vain tapahtuneesta, vaan tiedustelu tähystää aina tulevaan.
Ennakoivan tiedon merkitys vain korostuu, kun kansainvälinen toimintaympäristö käy entistä monimutkaisemmaksi. Myös Supolta vaaditaan yhä enemmän osaamista, jotta pystymme pitämään valtiojohtomme ajan tasalla.
Meillä on paljon hyvää mitä suojata. Suomi on luottamusyhteiskunta, jossa moni asia on hyvin. Suojelupoliisi tekee omalta osaltaan kaikkensa, jotta niin olisi myös tulevaisuudessa.