Hyppää sisältöön

Turvallisuusselvityksiä tehtiin ennätysmäärä vuonna 2020

Julkaisuajankohta 14.1.2021 9.28
Uutinen
Kuvituskuva: turvallisuusselvityshaastattelussa haastattelija ja haastateltava.

Suojelupoliisi teki viime vuonna yli 88 000 turvallisuusselvitystä. Keskimääräinen käsittelyaika lyheni huomattavasti, kun sekä hakemuksen jättämisen että selvityksen tekemisen digitalisaatio eteni.

Suojelupoliisi teki vuonna 2020 yli 88 000 turvallisuusselvitystä. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. Näistä suppeita turvallisuusselvityksiä oli yli 40 000 ja perusmuotoisia yli 31 000. Laajoja turvallisuusselvityksiä tehtiin noin 570 kappaletta. Lisäksi yli 16 000 hakemusta pystyttiin liittämään suoraan samasta henkilöstä aiemmin tehtyyn voimassa olevaan selvitykseen.

Käsittelyajat lyhenivät selvästi

Suojelupoliisin palvelulupauksen mukaisesti turvallisuusselvitykset tehdään 25 arkipäivässä. Vuonna 2020 suppeiden ja perusmuotoisten käsittelyaika oli 14 arkipäivää eli huomattavasti tavoitetta parempi. Käsittelyaikojen lyheneminen johtui digitalisaatioon tehdyistä panostuksista. Turvallisuusselvitysrekisteri mahdollistaa uuden hakemuksen liittämisen aiempaan voimassa olevaan selvitykseen ja nopeuttaa käsittelyä tällaisissa tapauksissa murto-osaan aiemmin vaaditusta ajasta. Myös kaikkien asiakkaiden siirtyminen sähköisen asioinnin piiriin lyhensi käsittelyaikoja.

Käsin tehtävää työtä on tarkoitus vähentää edelleen, Supon turvallisuusselvitysyksikön päällikkö Ilkka Hanski kertoo.

"Kolme uutta rekisteriä saadaan liitettyä suorakäyttöön, eli turvallisuusselvityksen tekijä saa yhdellä haulla tarkistettua näistä rekistereistä löytyvät tiedot. Sakko-, rikos- ja ulosottorekisterit tulevat suorakäyttöön vuoden 2021 aikana."

Korona näkyi ilmailualan turvallisuusselvitysten vähenemisenä

Koronan vaikutus näkyi myös turvallisuusselvityksissä. Ilmailualaan liittyviä turvallisuusselvityksiä haettiin vain kymmenesosa normaalivuosien määrästä. Myös yksityisen sektorin rekrytointeihin liittyvien turvallisuusselvitysten määrä kääntyi loppuvuonna laskuun.