Hyppää sisältöön

Suojelupoliisi tunnisti eduskuntaan kohdistuneen kybervakoiluoperaation APT31:ksi

Julkaisuajankohta 18.3.2021 12.00
Tiedote
eduskuntatalo.

Suojelupoliisi on tunnistanut vuonna 2020 eduskuntaan kohdistuneen kybervakoiluoperaation, jossa yritettiin tunkeutua eduskunnan tietojärjestelmiin. Eduskunta vahvisti tietoturvaansa saatuaan Suojelupoliisilta ohjeita.

Pandemiavuosi 2020 oli myös poikkeuksellisen intensiivisten kybervakoiluoperaatioiden vuosi sekä Suomessa että Euroopassa. Suojelupoliisi on tunnistanut viime vuonna eduskuntaan kohdistuneen valtiollisen kybervakoiluoperaation, jossa yritettiin tunkeutua eduskunnan tietojärjestelmiin. Suojelupoliisin tiedustelutietojen mukaan kyseessä oli niin kutsuttu APT31-operaatio. 

Suojelupoliisi antoi eduskunnalle tietoja, joiden perusteella eduskunnan tietohallinto saattoi tunnistaa mahdolliset jatkoyritykset. Eduskunta toimi saamiensa ohjeiden mukaisesti ja vahvisti entisestään tietoturvaansa. Eduskunnan tietohallinnon varoittamisen lisäksi Suojelupoliisi toimitti asiasta tietoa toiselle toimivaltaiselle viranomaiselle eli Kyberturvallisuuskeskukselle, jotta se pystyi tehostamaan omaa havainnointiaan. 

Kun eduskunnan omassa teknisessä selvityksessä kävi ilmi, että tunkeutuja oli päässyt järjestelmään, Suojelupoliisi arvioi törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttyneen ja antoi tiedon tapauksesta Keskusrikospoliisille.

Kyse on samasta tapauksesta, josta eduskunta tiedotti joulukuun lopussa 2020. Keskusrikospoliisi vastaa tapauksen esitutkinnasta ja tiedottamisesta.

Lisätietoja

Suojelupoliisin viestintä, p. 050 402 6981, [email protected]