Suojelupoliisi Suomi Areenalla: Tulevaisuuden uhkat ovat virtuaalimaailmassa

19.7.2018 9.00
Tiedote

Suojelupoliisin keskustelussa torstaina 19.7.2018 Porin Suomi Areenalla pohdittiin tulevaisuuden uhkia.

Terrorismin tulevaisuus

Suojelupoliisin erikoistutkija Saana Nilsson puhui terrorismin tulevaisuudesta. Nilssonin arviossa tulevaisuuden terroristi on "innovatiivinen diginatiivi", joka verkostoituu ja myös toimii virtuaalimaailmassa.

"Entistä vaarallisemmat verkostot ja mentorit ohjaavat radikaalille ideologialle alttiita nuoria, jotka toimivat virtuaalimaailmassa ja hyödyntävät uudella tavalla sen tuomia mahdollisuuksia toiminnassaan. Viranomaisten on välttämätöntä lähestyä ilmiötä kokonaisvaltaisesti, ja siirtää torjuntatoimet siihen maailmaan, jossa nuoret elävät. Tarvitsemme myös innovatiivista viranomaistoimintaa", Nilsson toteaa puheenvuorossaan.

Vakoilu ja vaikuttaminen

Suojelupoliisin tutkija Pekka Iivari puhui vaikuttamisen ja vakoilun tulevaisuudesta. Viime aikoina vaikuttamisen yhteydessä on puhuttu erityisesti Venäjän vaikuttamisesta.

"Erilaiset verkossa tehtävät informaatio-operaatiot sekä verkkovakoilu ovat tulleet osaksi uhkakuvia kuluvan vuosikymmenen aikana. Ensi vuosikymmenellä verkkomaailmassa tapahtuvat operaatiot nousevat yhä strategisempaan asemaan. Tärkeää on ilmiön tunnistaminen, taustalla olevien rakenteiden ja tavoitteiden paljastaminen sekä avoin keskustelu. Vieraiden valtioiden vaikuttamistoiminnan tehokkuus riippuu paljon meistä itsestämme, torjuntatoimiemme tehokkuudesta ja uskottavuudesta sekä siitä, minkä verran haluamme tulla vaikutetuiksi", Iivari arvioi puheenvuorossaan.