Hyppää sisältöön

Kolumni: Vuoden 2020 opit

Julkaisuajankohta 12.1.2021 13.00
Kolumni
Kolumnisarjan tunnuskuva, jossa teksti Askeleen edellä

Erikoisesta vuodesta 2020 jäi käteen myös hyviä oppeja tuleville vuosille.

2020 oli kokonaisuutena erikoinen vuosi. Siitä jäi kuitenkin käteen hyviä oppeja tuleville vuosille. Kokosin tähän muutaman niistä:

  1. Uhat siirtyvät muun yhteiskunnan mukana - vakoilua tehdään siellä, missä tietoa on ja vaikuttaminen siellä, missä ihmiset aikaa viettävät. Myös tiedustelun on oltava muutoskykyistä ja tunnistettava kehitys.
     
  2. Analyysin on aina tasapainoteltava nykyhetken vauhdin ja pitkän aikavälin strategisten kehitysten välillä - molempiin on varmistettava aikaa.
     
  3. Huominen yllättää aina. Oman järjestelmän on oltava joustava ja kyettävä nopeaan oppimiseen. "Mitä jos?" on kysyttävä usein ja toimintaa arvioitava säännöllisesti.
     
  4. Vuosi 2021 alkaa yhä epävakaassa tilanteessa. Pandemian ja muun kehityksen globaalit vaikutukset valtasuhteisiin tai esim. terrorismiin eivät vielä ole selviä. Tiedustelun tehtävä on myös tulevana vuonna katsoa horisonttiin ja pintaa syvemmälle - mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kaikesta huolimatta aloitan itse uuden vuoden toiveikkaana ja loman ansiosta levänneenä. Samaa toivon teille!


Pekka Hiltunen.

Tiedusteluanalyysissä on usein kyse oikeanlaisten kysymysten esittämisestä ja analyysin koostamisesta pienistä tiedonmuruista. Supon analyysipäällikkö Pekka Hiltunen raottaa kolumneissaan, mitä tiedusteluanalyysillä tarkoitetaan ja kenelle sitä tuotetaan. Toisinaan Hiltunen kertoo, miltä ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset näyttävät analyytikon silmin.