Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin toiminta kehittyy merkittävästi uusien toimivaltuuksien myötä

11.3.2019 9.00
Tiedote

Suojelupoliisin toiminta uudistuu merkittävästi uusien toimivaltuuksien myötä. Eduskunta hyväksyi Suojelupoliisin toimintaa säätelevät tiedustelulait maanantaina 11. maaliskuuta.

Kun lait tulevat voimaan, Suojelupoliisille tulee mahdollisuus uudenlaisten tiedustelumenetelmien, kuten tietoliikennetiedustelun, käyttöön Suomessa ja ulkomailla.

Uusien valtuuksien myötä Suojelupoliisi pystyy puuttumaan erilaisiin kansallista turvallisuutta uhkaaviin hankkeisiin, kuten vakoiluun ja terrorismiin, aiempaa tehokkaammin ja varhaisemmassa vaiheessa. Jatkossa Suojelupoliisi pystyy myös raportoimaan valtionjohdolle ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavista asioista aiempaa laadukkaammin ja nopeammin. Lisäksi Suojelupoliisin kyky paljastaa ja torjua kybervakoilua paranee merkittävästi.

”Suojelupoliisin tehtävä on suojella Suomea ja sen kansaa sekä turvata demokratian toteutuminen. Tämä päivä on historiallinen Suomen kansalliselle turvallisuudelle, sillä uusien toimivaltuuksien myötä saamme paremmat työkalut tehtävämme hoitamiseen”, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo.

Suojelupoliisi on jo aloittanut valmistautumisen siihen, että uudet tiedustelulait tulevat voimaan ja esimerkiksi päällystön koulutus uusien toimivaltuuksien käyttöön on alkanut. Suojelupoliisia kehitetään myös rekrytoimalla uusia osaajia sekä uudistamalla organisaatiota ja toimintatapoja.

Pelttarin mukaan muutos aiempaan on niin merkittävä, että uudistus ottaa väkisinkin aikansa. Uusia toimivaltuuksia otetaan kuitenkin käyttöön vaiheittain jo tämän vuoden aikana.

”Edessä on mittava muutos ja Suojelupoliisi tekee parhaansa lunastaakseen eduskunnan ja kansalaisten odotukset”, Pelttari sanoo.