Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin podcastin uusi tuotantokausi alkaa uusien juontajien voimin

Julkaisuajankohta 1.12.2023 11.54
Uutinen
Supodinkansikuva, jossa taustalla Supon päätoimipiste.

Suojelupoliisin podcastin Supodin kolmannen tuotantokauden teema on tiedustelu. Toinen keskeinen aihe on Venäjä, johon paneudutaan monesta näkökulmasta.

Suojelupoliisin podcastin Supodin kolmas tuotantokausi käynnistyy 1. joulukuuta. Podcastin   juontajina toimivat erikoistutkijat Veli-Pekka Kivimäki ja Hannamiina Tanninen. Vieraaksi studioon saapuu kattava joukko Suojelupoliisin asiantuntijoita.

Tuotantokauden kantavana teemana on tiedustelu. Kesällä 2024 tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Suojelupoliisista tuli turvallisuuspalvelun lisäksi myös tiedustelupalvelu. Kauden ensimmäisessä jaksossa pohditaankin, mitä muutos on merkinnyt Suojelupoliisille. Muissakin jaksoissa maailmaa katsotaan tiedustelun näkökulmasta.

”Tällä tuotantokaudella yritämme avata konkreettisemmin, mitä tiedustelupalvelu tekee. Miten monipuolisesti asioita seurataan ja minkälaisia kysymyksiä analyytikot esimerkiksi kysyvät itseltään asioita seuratessaan. Supon analyytikot kertovat muun muassa mitä asioita he seuraavat ja miten muutokset vaikuttavat Suomen kokonaisturvallisuuteen. Puhutaanpa yhdessä jaksossa hieman Tiitisen listastakin”, Tanninen kertoo.

Venäjää käsitellään monesta näkökulmasta

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut eurooppalaista turvallisuusympäristöä olennaisesti. Venäjä onkin toinen Supodin uudella tuotantokaudella useassa jaksossa kuuluva teema. Luvassa on Suojelupoliisin asiantuntijoiden arvioita muun massa Venäjän sisäisestä tilasta, Venäjän ja Kiinan suhteista sekä keinoista, joilla Venäjä pyrkii kiertämään pakotteita. 

”Suomen Nato-jäsenyysprosessin yhteydessä puhuttiin paljon siitä, miten Venäjä mahdollisesti pyrkisi vaikuttamaan ja häiritsemään jäsenyysprosessia. Jatkossa Venäjä pyrkii vaikuttamaan siihen, millainen Nato-jäsen Suomesta tulee. Tätä vaikuttamistoimintaa Supodissa avaavat Venäjä-asiantuntijamme. On hienoa, että saamme jaettua virastossa olevaa asiantuntijuutta myös julkisesti”, sanoo Kivimäki.

Supodia voi kuunnella yleisimmiltä podcast-alustoilta. Jaksot julkaistaan kahden viikon välein perjantaiaamuisin.