Hyppää sisältöön

Suojelupoliisi tarttuu sisäministeriön tarkastuskertomuksessa esiin nostettuihin muutostarpeisiin

Julkaisuajankohta 27.4.2023 10.28
Tiedote

Sisäministeriö nosti tänään 27. huhtikuuta julkaisemassaan tarkastuskertomuksessa esiin joitakin Suojelupoliisin toimintaan liittyviä kehittämistarpeita. Tarkastuskertomus käsitteli Suojelupoliisin selvitystä sen entiseen työntekijään Matti Saarelaiseen liittyvistä asioista. Muutostarpeisiin on jo tartuttu.

Sisäministeriö pyysi alkuvuodesta Suojelupoliisilta selvitystä Suojelupoliisin toiminnasta ja menettelyistä, jotka liittyvät Suojelupoliisin entiseen virkamieheen Matti Saarelaiseen. Sisäministeriö julkaisi saamansa selvityksen perusteella tarkastusraporttinsa 27. huhtikuuta. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää tärkeänä, että sisäministeriö on perehtynyt julkisuudessa paljon käsiteltyyn aiheeseen ja ottanut huomioon myös salassa pidettävät tiedot kokonaiskuvan saamiseksi. 

”Tutustumme raporttiin tarkasti, ja arvioimme sen pohjalta tarvittavat toimenpiteet. Jo nyt voi kuitenkin sanoa, että kehittämistarpeet liittyvät erityisesti riskienhallintaan. Olemme jo nostaneet tämän asian kärkeen sisäisessä tarkastuksessamme, jotta meillä on jatkossa selkeät menettelytavat omaan henkilöstöömme liittyvien riskien käsittelyyn”, Pelttari toteaa.

Suojelupoliisi on kasvanut hyvin nopeasti viime vuosien aikana, ja hallinnollisten prosessin kehittäminen ei ole kaikin osin edennyt samassa tahdissa operatiivisen toiminnan ja tiedustelupalvelutehtävän rakentamisen kanssa.  Tiedustelulakien voimaantulosta lähtien Suojelupoliisi on keskittynyt erityisesti operatiivisen toiminnan laillisuusvalvontaan, joka toimiikin hyvin. Nyt parhaillaan käynnistetään Suojelupoliisin uutta sisäisen tarkastuksen toimintoa tukemaan Suojelupoliisia hallintoprosessien ja riskienhallinnan tehokkuuden arvioimisessa ja kehittämisessä.

”Vaikka kyse on pääosin yli 20 vuotta sitten tapahtuneista asioista, on selvää, että asian käsittely olisi voinut mennä Suojelupoliisissa paremmin. Työmme onnistumisen kannalta on välttämätöntä, että salassa pidettävä tieto pysyy salassa. Yhtä tärkeää on kuitenkin se, että suomalaisen yhteiskunnan luottamus Suojelupoliisiin säilyy. Se edellyttää esimerkiksi sitä, että Suojelupoliisin julkiset asiakirjat ovat myös median käytettävissä,” Pelttari sanoo.

Saarelaisen ja Suojelupoliisin toiminnan käsittely julkisuudessa on vaikuttanut pitkään supolaisten työhön ja herättänyt henkilöstössä paljon keskustelua. 

”Suojelupoliisin ydintehtävä on Suomen kansallisen turvallisuuden ja suomalaisten suojaaminen. Vaikka julkisuuteen on välillä näkynyt voimakkaasti yhden entisen työntekijän tilanne, samaan aikaan Supo virastona ja supolaiset ovat saaneet aikaan todella merkittäviä tuloksia työssään. Olen tavattoman ylpeä Supon työntekijöistä”, Pelttari korostaa.

Lisätietoja

Suojelupoliisin viestintä, p. 050 402 6981, [email protected]