Hyppää sisältöön

Ratakadulla työskennelleet kertovat videolla historiallisesta rakennuksesta

Julkaisuajankohta 22.5.2023 14.06
Uutinen

Suojelupoliisi ilmoitti toukokuun alussa viraston muuttaneen pois Ratakadun historiallisesta rakennuksesta. Videollamme Ratakadulla työskennelleet supolaiset kertovat rakennuksesta.

Kevään aikana Suojelupoliisi on kaikessa hiljaisuudessa jättänyt taakseen Ratakadun legendaarisen korttelin. Suojelupoliisi ja sen edeltäjät ehtivät toimia Ratakadulla yli sadan vuoden ajan. Muutosta kerrottiin julkisuuteen toukokuun alussa.  

Ratakatu on nähnyt monta suomalaisen historian tärkeää vaihetta. Rakennukseen on liittynyt jo pitkään vahvoja mielikuvia ja mystiikkaakin. Supolaisillekin Ratakatu on ollut tärkeä paikka. Siksi Suojelupoliisi on julkaissut videon, jolla Ratakadulla vuosia työskennelleet Saana Nilsson, Anna Santaholma Orellana ja Kari Harju, jotka kertovat rakennuksesta. 

"Kyllähän siinä iso pala suomalaista turvallisuushistoriaa jää taakse, kun Suojelupoliisi on nimenomaan personoitunut tähän taloon. Uutisissa on näytetty ulko-ovea, kun ei täältä juuri muuta kuvaa ole saatu ja se on ihmisille tullut tutuksi", Suojelupoliisissa pitkän uran tehnyt Harju kuvailee videolla.

 

Ratakadun sisäpuolelle on päässyt näkemään harva. Videon kautta kansalaiset pääsevät kurkistamaan legendaariseen rakennukseen supolaisten silmin. 

"Rakennushan on tosi kaunis. Täällä on todella paljon erilaisia kauniita yksityiskohtia. Erityisesti pidin käytävien ja kattojen maalauksista sekä kaakeliuuneista", kuvailee Orellana Santaholma.

Yli sata vuotta suomalaista turvallisuushistoriaa 

Ratakatu 12 valmistui vuonna 1896. Rakennus oli aluksi vuodesta 1897 lähtien asumiskäytössä. Valtaosa asukkaista oli valtion virkamiehiä. Venäjän valtio osti rakennuksen 1900-luvun alussa. Ratakatu 12 muuttui santarmien ja upseerien asunnoiksi. 

 

Suojelupoliisin edeltäjä Etsivä keskuspoliisi (EK) perustettiin vuonna 1919. EK toimi ensimmäiset vuotensa Bulevardin ja Albertinkadun kulmassa. Ratakadulle virasto muutti vuonna 1921. Siitä lähtien Supo ja sen edeltäjät toiminut rakennuksessa. Ratakatu oli viraston päämaja aina vuoteen 2023 asti. 

Ratakadun korttelissa on toiminut vuosikymmenten saatossa paljon muitakin toimijoita, kuten poliisin eri toimintoja sekä kaupungin virastoja. Supon kasvaessa käytännössä koko kortteli päätyi viraston haltuun. 

Muuton myötä Suojelupoliisin päämaja on väliaikaisissa tiloissa Katajanokalla. Suojelupoliisi odottaa uuden toimitalon valmistumista vuonna 2025.