Skip to Content

Skyddspolisens år 2017: Cyberattacker en del av vardagen även i Finland

Utgivningsdatum 21.3.2018 9.00 | Publicerad på svenska 13.10.2020 kl. 16.25
Pressmeddelande

Finländska företag väcker intresse hos utländska underrättelseaktörer. År 2017 fick Skyddspolisen kännedom om flera fall där en statlig aktör låg bakom en cyberattack mot ett finländskt företag.

Främmande stater strävar att via datanätverk stjäla information bland annat om Finlands kritiska infrastruktur och finländsk produktutveckling. Detta framgår av Skyddspolisens årsbok 2017, som utges i dag på onsdagen.

"Cyberspionage utgör ett betydande hot mot det finländska informationskapitalet. Om produktutvecklingsinformationen stjäls till ett annat land kan företaget berövas hela sin framtid", säger chefen för Skyddspolisen, Antti Pelttari.

I och med att företag delvis externaliserar informationsförvaltningen är det allt svårare att motverka dessa hot. Därtill finns det brister i myndigheternas förmåga att bekämpa cyberattacker.

"Vi har ingen tillgång till nätverk, vilket innebär att vår förmåga att upptäcka cyberspionage är allt annat än tillräcklig. Underrättelselagstiftningen skulle medföra en förbättring i detta", säger Pelttari.

Traditionellt spionage alltjämt aktivt

Utöver cyberspionage bedrevs även traditionellt spionage fortfarande aktivt. Främmande staters underrättelsetjänster strävar att värva finländare i syfte att inhämta uppgifter som inte är tillgängliga för allmänheten. I synnerhet ryska underrättelseorganisationer är aktiva i Finland.

Utländska underrättelseaktörer har fortfarande ett särskilt intresse för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. År 2017 intresserade de sig även för underrättelselagstiftningen under beredning, cybersäkerhetsstrukturerna samt skyddet mot informationspåverkan.

Antalet säkerhetsutredningar ökar

Skyddspolisen gjorde år 2017 sammanlagt över 61 000 säkerhetsutredningar. På grund av snabba förändringar i säkerhetsmiljön utvidgas Skyddspolisens kundkrets hela tiden med nya samfund och företag som är i behov av att låta göra säkerhetsutredningar. De flesta säkerhetsutredningar utförs på ansökan av statliga myndigheter.

Det är sällan som något negativt kommer fram vid en säkerhetsutredning. Bara två procent av säkerhetsutredningarna leder till att uppgifter utlämnas till arbetsgivaren. Skyddspolisen tar aldrig ställning till rekryteringen, utan beslutet fattas alltid av arbetsgivaren

Förtroendet för Skyddspolisen är rekordstort

Skyddspolisen låter årligen utföra en enkät angående medborgarnas uppfattningar om Skyddspolisens verksamhet. Den här gången svarade 89 % av de tillfrågade att de hade ett stort eller rätt stort förtroende för Skyddspolisen, vilket är det bästa resultatet sedan sådana enkäter började utföras.

Tilläggsuppgifter

Skyddpolisens kommunikation, tel. 050 402 6981, [email protected]