Suojelupoliisi arvioi ääriliikkeiden uhkaa Suomen turvallisuudelle

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut länsimaissa. Äärioikeistolaisen liikehdinnän voimistuminen on heijastunut myös Suomeen. Internetin rooli on osa voimistunutta radikalisaatiota.

Kuvituskuvassa on tyhjä kerrostalon etupiha.

Suojelupoliisin tehtävä on arvioida kotimaisen ääriliikehdinnän aiheuttamia uhkia kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. 

Yksittäiset toimijat ja pienryhmät muodostavat merkittävimmän kotimaiseen ääriliikehdintään liittyvän kansallisen turvallisuuden uhkan. Yksittäisellä toimijalla tarkoitetaan henkilöä, joka tekee itsenäisesti terrori-iskun tai muun laajamittaisen väkivallanteon.

Pääasiassa kotimaisen ääriliikehdinnän ekstremistinen toiminta näyttäytyy väkivaltaisina mielenosoituksina, mellakointina, tuhotöinä ja pahoinpitelyinä. 

Huolena verkossa tapahtuva äärioikeiston radikalisoituminen 

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut länsimaissa. Maailmalla tapahtuneiden iskujen aiheuttaman inspiraatiovaikutuksen sekä erityisesti verkossa tapahtuvan radikalisoitumisen takia yksittäiset äärioikeistolaiset väkivallanteot ovat mahdollisia myös Suomessa. 

Internetin rooli on olennainen osa äärioikeistolaista radikalisaatiota kaikkialla maailmassa.

Suomessa äärioikeistolainen toiminta on kuitenkin näyttäytynyt viime vuosina pääasiassa ajoittaisena katuväkivaltana, mielenosoituksina ja vihamielisen propagandan levittämisenä.  

Äärivasemmisto ja kurdit yhteistyössä

Radikaalin antifasistisen liikehdinnän kehittyminen kiinnostaa Suojelupoliisia, mutta siihen ei tällä hetkellä liity merkittävää kansallisen turvallisuuden uhkaa. Suomessa antifasistinen toiminta painottuu äärioikeiston vastustamiseen esimerkiksi mielenosoituksissa ja verkossa. 

Äärivasemmistolaisen liikehdinnän painopiste on ollut viime aikoina kurditoimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä radikaalissa antifasistisessa toiminnassa. Muutamia suomalaisia on matkustanut äärivasemmiston ja kurdien yhteistyön puitteissa viime vuosina Koillis-Syyriaan liittyäkseen alueella toimiviin kurditaustaisiin aseellisiin järjestöihin.